• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Gateau breton

Prajituri

Gateau breton

“Gateau breton” – prajitura bretona, este una din cele mai simple prajituri din bucataria frantuzeasca, se face simpul si rapid, cu un mixer si un robot ati rezolvat prajitura din cateva miscari. Am facut prajiturica asta intr-o zi cand eram cu gandul la Paris, un oras superb pe care l-am vizitat eu candva…dar pe care nu am reusit sa-l explorez la capacitatea lui maxima. Adevarul este ca mi-ar placea sa mai ajung acolo cel putin o data…dar pana se va intampla acest lucru imi potolesc dorul cu aceasta prajitura simpla si delicata, crocanta la exterior dar cu un interior moale si dens. Insa nu o voi savura singura, ci impreuna cu Diana, gazda provocarii Dulce Romanie de luna aceasta, care ne indeamna sa gatim cu ‘arome’ de vacanta…si careia sper sa-i fie pe plac acest desertul.
 Gateau breton_1
Ingrediente
220 gr unt
4 galbenusuri
150 gr zahar
50 gr migdale
15 gr rom
2 linguri apa
1 lingurita extract de vanilie
250 gr faina
1 ou mediu
 
Timp de preparare: 15 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
Gateau breton_4
Cand am spus ca se face rapid nu am glumit :) Pregatim o tava rotunda cu diametrul de 21-23cm, o ungem cu unt din abundenta si tapetam fundul cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la foc mediu (175-180 de grade pt cuptorul electric).
 
Punem migdalele impreuna cu 50 gr de zahar in robot si le maruntim bine. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu restul de zahar pana cand devine cremos. Adaugam galbenusurile, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Separat amestecam apa cu romul (cam o lingura) si cu extractul de vanilie. Peste crema de unt si oua punem faina in 3 reprize, si mixam usor dupa fiecare adaugare pana la omogenizare. La sfarsit adaugam ingredientele lichide si aromate, apoi migdalele impreuna cu zaharul si omogenizam.
 Gateau breton_3
Turnam compozitia in tava si nivelam. Ungem bine prajitura cu ou batut, apoi trasam deasupra linii fine cu o furculita. Introducem tava la cuptor si coacem prajitura timp de 40-50 de minute pana cand este rumenita frumos deasupra.
 
Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava. O scoatem cu grija si o portionam dupa preferinta. O putem servi cu frisca si fructe proaspete (eu am servit-o simpla) si va fi un deliciu.
 
Enjoy! 
 Gateau breton_2


16 Comments

« Tortilla cu cartofi dulci si rucola
Mini tortulete cu mousse de afine si lamaie »

Comments

  1. Cristina says

    August 30, 2013 at 10:13 am

    Cred ca e delicioasa!

    Reply
  2. Sisters'Kitchen says

    August 30, 2013 at 10:21 am

    Deci nu stii cat de bine a picat reteta ta!Eram in cautare de retete french si pac apare postarea ta <3> multumim mult.Sa vedem si daca iese si place oamenilor maine:) pupici

    Reply
  3. coco says

    August 30, 2013 at 10:42 am

    ce bineee arataaa…vreauuu :)

    Reply
  4. Daciana says

    August 30, 2013 at 11:15 am

    Mirific :)! Arome, culoare, vanilie si rom, foarte foarte bune 😉

    Reply
  5. Micul says

    August 30, 2013 at 11:33 am

    Salvez reteta ca suna bine, iar pozele tale, superbe.
    Sa ai we fain.

    Reply
  6. agenda nico says

    August 30, 2013 at 12:00 pm

    Chiar ca -i rapid dulcele asta!! Imi place si ce ingrediente are..salvez reteta.
    Mersi ..te pup ..weekend placut!

    Reply
  7. adnia says

    August 30, 2013 at 2:17 pm

    ce-mi place!

    Reply
  8. Anonymous says

    August 31, 2013 at 4:41 am

    Servita la cafea sau la un ceai e minunata.

    Reply
  9. Cătău says

    August 31, 2013 at 7:00 am

    ce bunatate!!

    Reply
  10. Sidy says

    September 2, 2013 at 4:43 am

    O fi ea simpla dar….e taaaaaaare buna !
    O toamna lunga si frumoasa sa ai !
    Te tzuc Paula draga …

    Reply
  11. Rocsy Ciobanu says

    September 2, 2013 at 4:41 pm

    Ce buna este o astfel de prajitura in acest inceput de toamna!

    Reply
  12. stefy says

    September 3, 2013 at 4:37 pm

    buna si rapid de facut!!!

    Reply
  13. Simona says

    September 3, 2013 at 5:13 pm

    Buna tare bretonata ta!! Pana acum n-am vazut Parisul, dar il am pe lista :)

    Reply
  14. Diocleziano says

    September 5, 2013 at 6:34 am

    che buona la tua torta, complimenti cara. Buona giornata Daniela.

    Reply
  15. elena raicu says

    October 5, 2013 at 7:26 pm

    cand se adauga migdalele in compozitie?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 13, 2013 at 3:58 pm

      Elena, imi cer scuze ca am omis sa scriu in postare. Ele se adauga la final cand se adauga romul si vanilia. Am corectat si in postare, multumesc de atentionare!

      Reply

Leave a Reply to agenda nico Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316