• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat dulce / Spirale cu mere, stafide si scortisoara

Aluat dulce

Spirale cu mere, stafide si scortisoara

Spiralele acestea le-am ochit eu in urma cu ceva vreme la Ancuta, stiam sigur ca o sa le fac pentru ca aratau prea bine…asa ca intr-o zi in care am avut timp de facut aluaturi m-am pus pe treaba. Au iesit niste spirale fooaaarte bune, iti multumesc Ancuta pentru idee!
Spirale cu mere, stafide si scortisoara_3
 
Aluat
500 gr faina
15 gr drojdie
250-300 ml lapte
2 galbenusuri
1/2 lingurita sare
3 linguri zahar
1/2 lingurita zahar vanilat
2 linguri smantana
ulei pentru uns
 
Umplutura
4 mere medii
50 gr stafide
3 linguri zahar
2 linguri amidon
2-3 linguri apa
1/2 lingurita scortisoara
1 ou pentru uns
 
Sirop
100 ml apa
50 gr zahar pudra
1 lingura suc de lamaie
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 minute
Spirale cu mere, stafide si scortisoara_1
 
Incalzim putin 100 ml lapte, luam de pe foc, punem zaharul si drojdia maruntita si-l lasam sa stea asa 10 minute.
Cernem faina intr-un castron, facem o adancitura in mijloc si acolo vom pune galbenusurile amestecate cu un praf de sare, zaharul vanilat si maiaua. Tot acolo vom adauga si restul de lapte (caldut si el) si incepem sa framantam un aluat omogen, nelipicios. La final putem sa adaugam si 2 linguri de smantana (optional) si mai framantam putin. Dupa caz se mai poate adauga faina sau lapte (depinde cat e de tare/moale aluatul). Lasam aluatul la dospit pentru o ora. 
 
Trecem repede la umplutura. Merele le curatam de coaja si alte lucruri nedorite, apoi le taiem cubulete. Incingem o tigaie antiaderenta si calim acolo merele impreuna cu zaharul si stafidele. Amidonul il desfacem in 2-3 linguri de apa rece si apoi il adaugam peste mere si lasam sa dea cateva clocote. Luam tigaia de pe foc si adaugam un praf de scortisoara pentru aroma. Lasam compozitia la racit.
 
Pentru sirop lucrurile stau in felul urmator. Punem apa si zaharul pe foc si lasam sa fiarba aproximativ 9-10 minute pana cand obtinem un sirop legat. Adauga sucul de lamaie si lasam la racit.
 
Dupa ce aluatul a dospit il intindem, pe masa unsa cu ulei, intr-o foaie rotunda, groasa de aproximativ 1cm. Ungem aluatul cu ulei, apoi il taiem in 8 triunghiuri dar fara a ajunge pana la mijloc (ca in imagine). Punem tringhiurile unul peste celalalt (ca in imagine) si lasam bila formata la odihna timp de 10 minute.
 
 
 
Dupa acest timp intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm. Repartizam umplutura pe toata suprafata, apoi pliem aluatul in trei. Cu un cutit bine ascutit taiem fasii groase de 2-3 cm pe care le rasucim usor, apoi le punem in tava. 
 
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Ungem spiralele cu ou batut (desfacut in 2 linguri de lapte) si dam tava la cuptorul incins. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si le mai coacem pentru 15-20 de minute, pana cand sunt bine rumenite. Cat sunt calde le ungem cu sirop din abundenta.
 
Sunt minunate alaturi de o cana cu lapte. Eu m-am rasfatat cateva zile bune cu ele la micul dejun. Va servesc si pe voi cu cateva? :)
Enjoy!

Spirale cu mere, stafide si scortisoara_2


23 Comments

« Amandine
Concurs cu premii pentru fani »

Comments

  1. stefy says

    April 7, 2013 at 1:50 pm

    arata grozav de bine!!!!

    Reply
  2. FLORY says

    April 7, 2013 at 2:42 pm

    Mai fata esti neobosita,faci o sumedenie de bunatati!
    Si eu am ochit spiralele astea,imi plac maxim!Pupici

    Reply
  3. Eniko Ostafi says

    April 7, 2013 at 2:56 pm

    Buna
    oo ma incanta forma lor! ce original, frumos ,apetisant ,ce mai!!..super
    o zi faina

    Reply
  4. diamond says

    April 7, 2013 at 3:33 pm

    cum vine we, cum de apuci de ghidusii! foarte bine arata!:D

    Reply
  5. Dohotariu-Avram Alina says

    April 7, 2013 at 5:26 pm

    Am făcut și eu și știu că sunt bune.

    Reply
  6. Timea says

    April 7, 2013 at 5:45 pm

    Ce bunatati ai facut aici. Imi plac mult!

    Reply
  7. GelaDumi says

    April 7, 2013 at 6:28 pm

    Foarte bine arata, imi dau seama cat sunt de fragede, fiindca folosesc si eu tehnica imapcahetarii de acest gen si ies aluaturi super! Eu tot cu merele am fost zilele astea, dar am pregatit numai dulciuri de post…Pup!

    Reply
  8. mandala says

    April 7, 2013 at 8:55 pm

    Waw ! De incercat !!!

    Reply
  9. speranta says

    April 8, 2013 at 6:32 am

    Buna.off cum arata.bestial de gust nu mai zic.o saptamana faina pup

    Reply
  10. Alina Vicu says

    April 8, 2013 at 6:53 am

    Buna dimineata! Fur si o o spiraluta delicioasa si fug la treburi.

    Reply
  11. Top Cuisine avec Lavi says

    April 8, 2013 at 7:51 am

    Arata senzational!

    Reply
  12. Rocsy Ciobanu says

    April 8, 2013 at 8:02 am

    Cat de bine arata.Delicioase!

    Reply
  13. Diana says

    April 8, 2013 at 8:08 am

    Doamne, ce bine arata!!! Fur si eu una ! Pupici si o saptamana frumoasa.

    Reply
  14. Valentina Mihaescu says

    April 8, 2013 at 8:52 am

    Arata foarte fain, se vede fragezimea aluatului si cred ca sunt delicioase.

    Reply
  15. Liana says

    April 8, 2013 at 1:22 pm

    Foarte faine! Hmmm, parcă și simt mirosul…

    Reply
  16. Cristina says

    April 8, 2013 at 1:25 pm

    iau si eu una, sunt tare apetisante!

    Reply
  17. Cătău says

    April 8, 2013 at 1:28 pm

    ce bunatati!!!

    Reply
  18. Teobucatar says

    April 8, 2013 at 6:13 pm

    Arata grozav!

    Reply
  19. Haplea says

    April 8, 2013 at 7:05 pm

    Foarte aratoase spiralele!

    Reply
  20. Simona says

    April 8, 2013 at 7:45 pm

    Ce de arome… Numai de bunatati te tii!!!

    Reply
  21. Gabriela says

    April 8, 2013 at 8:00 pm

    Mamaaa, ce bunatati aici! Arata tare bine asa rasucite!

    Reply
  22. Paula Gafitescu says

    April 9, 2013 at 6:04 am

    Dragi mei, ma bucur mult ca v-au placut spiralele mele, au fost delicioase!!! Va doresc o zi minunata!

    Reply
  23. dian@ says

    April 9, 2013 at 5:39 pm

    ce ideee minunata! arata foarte bine spiralele cu mere…felicitarii!!

    Reply

Leave a Reply to speranta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316