• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura acoperis – cabana

Prajituri

Prajitura acoperis – cabana

Cu siguranta ati auzit de prajitura acoperis, sau cabana, si probabiul majoritatea ati si incercat-o. Daca nu ati facut-o pana acum va spun eu ca trebuie facuta, este prea buna pentru a fi ratata. 
 
Aceasta prajiturica a fost vedeta sarbatorilor (pe langa tort) cu atat mai mult cu cat in fiecare an o fac la cerere. Pesemne cineva o indrageste mult, iar eu nu pot sa-i refuz aceasta placere. Asadar am facut-o si in acest an, dar de data aceasta i-am dat o forma mai altfel :) si…am folosit 2 tipuri de crema, asa ca sa o complic eu putin – nu ca nu ar fi fost ea deja.
 Prajitura acoperis - cabana_3
Foi
2 oua
3 linguri miere
200 gr zahar
50 gr untura
200 ml lapte
1 lingurita sare
500 gr faina
 
Crema de vanilie
10 galbenusuri
3 cani lapte
6 linguri amidon
10 linguri zahar
400 gr unt
1 pastaie vanilie
 
Crema de ciocolata
400 ml smantana pentru frisca
200 gr ciocolata neagra
 
Glazura
100 gr ciocolata neagra
60 ml smantana pentru frisca
 
Timp de preparare: cca 2 ore  Timp de coacere: 45 min.
 Prajitura acoperis - cabana_2
 
Nu este o prajitura care se face foarte usor si/sau repede, dar nici nu este un efort de speriat. In schimb cere putina atentie.
 
Pentru foi punem zaharul cu mierea, laptele si untura intr-un vas pe foc mic. La mine pe hartie scria ca la bain-marie, dar eu m-am riscat si am pus vasul direct pe foc, insa totul a fost bine si asa. Lasam pe foc pana se topesc toate, apoi adaugam ouale si amestecam energic ca sa nu obtinem omleta. Lasam la racit.
 
Cernem faina iar in mijloc punem amestecul racit si sarea. Framantam un aluat moale dar nelipicios pe care il impartim in 3 parti egale. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
 
Eu am folosit o tava de dimensiuni 25/35cm pentru foi, dar banuiesc ca prajitura se poate adapta si la alte marimi. Ungem dosul tavii cu putin ulei si intindem o foaie de dimensiunea acesteia, apoi o transferam pe dosul tavii. Eu am mai intins foaia si direct pe dosul tavii. Coacem foaia pana vedem ca se rumeneste usor la suprafata – aproximativ 15 minute – apoi scoatem tava din cuptor si o taiem in 3 parti egale. Atentie, sa nu lasati foaia prea mult in cuptor, pentru ca o sa fie prea coapta si se va sfarama mai usor.
 Procedam la fel si cu urmatoarea foaie. In ultima parte adaugam o lingura de cacao, iar dupa coacere vom taia foaia in 6 parti egale. Lasam foile deoparte la racit.
 
Smantana pentru frisca o incalzim usor, iar cand este fierbinte (inainte sa fiarba) adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam. Dam la congelator pana preparam crema de vanilie.
 
Laptele il incalzim la foc mic impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie despicata pe jumatate. Galbenusurile le frecam cu amidonul. Cand laptele este fierbinte adaugam 2-3 linguri de lapte peste ele si amestecam bine. Turnam si restul de lapte apoi punem compozitia pe foc mediu. Amestecam pana cand incepe sa se ingroase – sa devina ca o budinca. Luam de pe foc, acoperim cu folie alimentara si dam la rece.
 
Scoatem crema de ciocolata din congelator si o mixam bine pana cand devine spumoasa si isi deschide considerabil culoarea.
 
Cand crema de vanilie s-a racit (ideal ar fi sa fie la aceeasi temperatura ca si untul), adaugam in ea (treptat) cate un cubulet din untul moale si mixam pana la omogenizare.
 
Incepem asamblarea. Punem o bucata din prima foaie pe un platou, ungem din abundenta cu crema de vanilie. Punem o bucata din foaia cu cacao (din bucatile mai mici coapte la urma) si peste ea punem crema de ciocolata, la care incercam sa-i dam forma tringhiulara. Peste crema de ciocolata asezam alte doua foi cu cacao, astfel incat sa formeze un triunghi cu foaia de la baza. Acoperim acest triunghi cu crema de vanilie din abundenta, apoi inchidem acoperisul cu inca 2 foi (din cele mai mari). Apasam bine.
 
Procedam la fel si cu foile ramase.
 
Pentru glazura topim ciocolata in frisca fierbinte, apoi acoperim prajitura. Lasam la rece pana a doua zi,cand se va putea taia mai bine deoarece se inmoaie foile de la crema. 
 
Tin sa precizez ca iese o cantitate mare de prajitura din ingredientele enumerate, practic ies doua cabane (cu acoperis :P) Se pot injumatati cantitatile pentru o portie (mai) normala.
 
Enjoy!
Prajitura acoperis - cabana_1


47 Comments

« Empanadas cu praz si carne de porc
Omleta duo cu spanac si seminte de pin »

Comments

  1. Kyra says

    January 9, 2013 at 8:58 pm

    Oooo, ce grozava prajitura!
    Aspectuoasa, intr-o combinatie reusita de culori, cremoasa, perfecta!

    Reply
  2. mandala says

    January 9, 2013 at 9:20 pm

    WAW! Ce apetisanta e, arata tare bine !!!

    Reply
  3. Alina Vicu says

    January 10, 2013 at 5:49 am

    Ti-a iesit perfect! Nu mai pot de pofta…vreau si eu o bucatica. Pup!

    Reply
  4. Mihaela - mykyduta says

    January 10, 2013 at 6:07 am

    Super interesanta!!!!!!
    Am furat un acoperis la prima ora ca tare pofta mi-ai facut :))

    Reply
  5. Cristina says

    January 10, 2013 at 7:12 am

    Waaaw! Superba cabanuta ta. Trebuie sa incerc si eu aceasta varianta.

    Reply
  6. stefy says

    January 10, 2013 at 7:21 am

    eu nu am incercat-o pana acum, dar deja este pe lista sa o fac…:)

    Reply
  7. Bianca says

    January 10, 2013 at 7:59 am

    ce bine arata:))) minunate poze! de incercat!

    Reply
  8. mandala says

    January 10, 2013 at 8:03 am

    Am venit sa o mai vad o data ca tare frumoasa e praji a ta !

    Reply
  9. Sara & Miki says

    January 10, 2013 at 8:38 am

    Minunata…. felicitari!

    Reply
  10. Irina (Bucataria Irinei) says

    January 10, 2013 at 9:12 am

    Waw ce frumoasa este… Cum sa nu fie vedeta….

    Reply
  11. dian@ says

    January 10, 2013 at 9:39 am

    WOW ce frumoasa ti-a iesit!!!

    Reply
  12. Disturbingly Delicious says

    January 10, 2013 at 11:08 am

    Frumoasa praji asta a ta Paula! Like, like, like <3.

    Reply
  13. mirela says

    January 10, 2013 at 11:38 am

    Arata foarte bine,am facut-o si eu,reteta veche,cu muuulti ani in urma,cand nu aveam PC ,dar am sa o fac si pe a ta,CA TARE-MI PLACE!!!!

    Reply
  14. Daniela says

    January 10, 2013 at 12:45 pm

    Superba… Copii reteta, iar intr-o zi cind voi avea multaaaa rabdare, poate ma joc si eu, ca e prea frumoasa cabanuta ta… Pupici si felicitari pentru prezentare !

    Reply
  15. Rocsy Ciobanu says

    January 10, 2013 at 1:34 pm

    Ce frumoasa prajitura..Deosebita chiar.Bravo!

    Reply
  16. Mihaela M says

    January 10, 2013 at 2:18 pm

    Arata superb!

    Reply
  17. adnia says

    January 10, 2013 at 9:39 pm

    o prajitura speciala..care ti-a iesit extraordinara! felicitari!

    Reply
  18. Gabriela says

    January 10, 2013 at 10:23 pm

    Frumoasa cabana! Eu parca stiam ceva de “casuta padurarului”, dar parca avea si niste “busteni” pe undeva…Ai muncit ceva la ea!

    Reply
  19. Delicious Flavours says

    January 11, 2013 at 9:06 am

    Intr-adevar am auzit de ea, dar inca n-am incercat-o :)
    Ti-a iesit minunata, bravo!
    Pupici

    Reply
  20. Rita Oarga says

    January 11, 2013 at 9:39 am

    Nu stiu prin ce minune ai disparut din blogrollul meu. Cine stie ce-am lucrat. Daca nu intram la Angela, nici n-as fi observat Acoperisul tau. Mi-a sarit in ochi imediat! Acoperisul, impreuna cu Rumolada, prajitura Televzor si cea cu lamaie erau prajiturile de sarbatoare ale mamei. A, era sa uit buturuga si cozonacul la metru! Aportul tau la reteta este cu siguranta binevenit. Arata mult mai bine si trebuie sa fie mai mult decat delicioasa. Pupici!

    Reply
  21. daniela64 says

    January 11, 2013 at 9:58 am

    Hai realizzato una vera opera d’arte complimenti cara. Un abbraccio, buona giornata Daniela.

    Reply
  22. Alex says

    January 11, 2013 at 12:12 pm

    ce bine arataaaaaaaa:) minunata !!!

    Reply
  23. Danutza says

    January 11, 2013 at 1:08 pm

    WOW, e perfecta! Arata senzational, felicitarile mele pentru o asa minunatie!

    Pupici!

    Reply
  24. Mirela Goleanu says

    January 11, 2013 at 3:50 pm

    Ce cabana interesanta ! :) Imi place cum arata !

    Reply
  25. Miha says

    January 11, 2013 at 6:53 pm

    Frumoasa cabana! Felicitari draga mea! :*

    Reply
  26. Mimmi says

    January 11, 2013 at 7:46 pm

    oh dar ce faina a iesit si cred ca e asa de buna…yummy !
    Pupici

    Reply
  27. Simona says

    January 11, 2013 at 8:28 pm

    Arata super!! Imi place forma pe care ai dat-o!!
    Pupici

    Reply
  28. Adina says

    January 12, 2013 at 10:55 am

    O frumusete de prajitura!:)
    Super!

    Reply
  29. Nico says

    January 12, 2013 at 7:34 pm

    Absolut superb totul: si prajitura dar si fotografiile. Felicitari!

    Reply
  30. Cristina says

    January 13, 2013 at 5:52 pm

    Frumoasa si sigur foarte buna!!!

    Reply
  31. catkitchen says

    January 13, 2013 at 7:08 pm

    OMG !!! Arata intr-un mare fel !!!! 😉 <3

    Reply
  32. Laura says

    January 13, 2013 at 7:18 pm

    Ce bine arata, un deliciu :)

    Reply
  33. GelaDumi says

    January 13, 2013 at 8:43 pm

    Wowww, ce delicatesa si ce “priveliste”.O sa-mi croiesc si eu drum sprea ea, dar sa studiez putin ingredientele…:)

    Reply
  34. Timea says

    January 13, 2013 at 10:30 pm

    Arata minunat! Bravo Paula >:D<

    Reply
  35. Ghiocel07 says

    January 14, 2013 at 8:12 am

    Vai cum arata…..nici nu vreau sa ma gandesc la gust… O minunatie de prajitura si are o forma foarte frumoasa. Felicitari!

    Reply
  36. Oana D. says

    January 14, 2013 at 5:25 pm

    Foarte frumos design-ul! :)

    Reply
  37. Paula Gafitescu says

    January 15, 2013 at 6:57 am

    Cate aprecieri!!! Va multumesc mult, mult de tot!!! Este o prajitura delicioasa, si se pare ca cea mai apreciata de la mine din casa. O recomand cu incredere, chiar daca este ceva de lucru la ea. Va pup cu drag si va doresc o zi minunata!

    Reply
  38. Liana10 says

    January 16, 2013 at 8:52 pm

    Faina de tot cabana, mi-as lua una 😉

    Reply
  39. The Wandering Oltean says

    January 17, 2013 at 10:31 pm

    Cu siguranta nu am auzit de acoperisul asta :)
    Foarte interesant!

    Reply
  40. Anonymous says

    January 22, 2013 at 10:17 pm

    buna, chiar ca nu pricep cum trebe facuta cabana, poti sa postezi niste poze mai in detaliu, multumesc.

    Reply
  41. Paula Gafitescu says

    February 9, 2013 at 9:04 pm

    Anonim, imi pare rau ca raspund asa tarziu. Din pacate nu am poze din timpul prepararii. Daca ai nevoie de mai multe detalii te rog sa ma contactezi prin formularul de contact si vom putea vorbin prin email. O seara frumoasa!

    Reply
  42. Anonymous says

    November 24, 2013 at 12:17 pm

    cate oua trebuie la foi

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      November 24, 2013 at 12:41 pm

      Asa cum am scris si in reteta, trebuiesc doua oua :)

      Reply
  43. Anonymous says

    January 5, 2014 at 10:52 pm

    tare delicioasa arata prajitura … extraordinar de mult imi place ..as dori sa o incerc si eu dar din pacate n-am inteles cum trebuie sa o montez sa o asamblez … mi-e ciuda rau ca nu stiu cum sa fac sa ii dau forma asta de cabana …daca aveai poze mai concrete cum se asambleaza ar fii fost super si pentru cele ca mine mai grele de cap …. :p FELICITARI , esti foarte tare ! Big Like !

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 7, 2014 at 6:58 am

      Buna. Nu stiu cum sa fac sa pun poze din momentul asamblarii pentru ca prajitura am facut-o de mult iar pentru asta trebuie sa o refac intr-o buna zi. Poate reusesc acest lucru si atunci voi face si pozele mult asteptate, cu detaliile de montare. Multumesc mult de aprecieri! O zi frumoasa!

      Reply
  44. Anonymous says

    October 4, 2014 at 9:03 pm

    am facut prajitura asta si cand sa tai din ea , nu mi-a intrat lama de cutit in foi … hahhahhahahaha. cred ca daca foloseam fierastraul reuseam sa o tai … hahahahhhahahha. Sunt convinsa k vina imi apartine in totalitate . Ceva n.am facut bine la foi de mi-au iesit asa de casante …nu au vrut sa se inmoaie de la crema sub nicio forma …am tinuto vreo 3 zile in frigider dupa care am aruncat-o . 😀 … te pup esti o scumpa prin toate preparatele tale . Bravo :* – Emma

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 5, 2014 at 9:51 am

      Buna Emma. Chiar imi pare rau ca nu s-au inmuiat foile. Ar fi trebuit ca dupa o zi, doua maxim sa fie deja moi 😀 Poate au stat prea mult in cuptor, sau aluatul a fost prea tare, nu stiu. Oricum e bine ca ai privit lucrurile cu zambetul pe buze. Te pup si-ti multumesc ca ma urmaresti!

      Reply

Leave a Reply to Disturbingly Delicious Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316