• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Lemon Blueberry Cake

Torturi

Lemon Blueberry Cake

Am promis ca vin cu tort, asa ca azi ma prezint in fata voastra cu un SUPER tort! ย Sunt eu mare amatoare de ciocolata, si dulcele nu prea pot sa-l ridic la rang suprem decat daca are ciocolata (hai ca as mai putea-o inlocui si cu branza, ca sa nu fiu asa stricta) daaaar, acest tort nu are pic de ciocolata, si totusi m-a fermecat si cucerit forever!! Da, are branza e drept, dar mai are afine, dupa care sunt topita mai nou, si lemon curd!!!
Dada, lemon curdul pe care l-am folosit si laย inghetataย si despre care v-am zis eu ca nu l-am folosit tot, si ca mai urmeaza ceva dulce si extrem de bun cu el.

Tortul acesta asteapta de ceva vreme sa fie postat, trebuie sa marturisesc ca l-am facut cu o luna in urma, si acum nu au mai ramas decat pozele si amintirea unui tort reusit care-si cere clar repetitia. Dar am si o scuza buna, de fapt mai multe, stiti voi : concediu, post, aniversari ๐Ÿ˜›

Ca sa nu lungim vorba prea mult, trecem repede la reteta. Daca nu aveti lemon curd ramas (sau facut asa din intamplare :P) reteta o puteti lua deย aici

Lemon Blueberry Cake_1

Ingrediente blat:
2 cani + 2 linguri faina
1 plic praf de copt
1 lingurita sare
1 cana zahar
3 cani afine proaspete + 1 lingura faina
1/2 cana iaurt
1/2 cana lapte
2 lingurite esenta de vanilie
2 linguri suc de lamaie
200 gr unt
4 oua mari

Crema:ย 
100 gr lemon curd

Decor:
400 gr branza philadelphia
150 gr unt 80% grasime
300 gr zahar pudra
100 gr lemon curd

Lemon_Blueberry_Cake_2

Nu este foarte complicat de facut, chiar destul de usor as putea zice, trebuie sa fim atenti la cantitati si la pasii de executie iar rezultatul va fi mai mult decat multumitor!

Pentru blat e bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Intr-un vas mare cernem faina impreuna cu praful de copt si sarea, lasam deoparte.
In alt vas amestecam iaurtul, laptele si esenta de vanilie.

Afinele le spalam bine, le scurgem de apa, apoi le amestecam cu doua linguri de faina si le lasam la odihna.

Untul moale il mixam cu zaharul pana acesta din urma e bine incorporat (cca 10 minute), adaugam cate un ou pe rand si mixam bine dupa fiecare.

In compozitia de unt si oua adaugam jumatate din cantitatea de faina, apoi cea de lapte, si terminam cu faina.. Dupa fiecare adaugare incercam sa incorporam cat mai bine ingredientele. La sfarsit adaugam si afinele.

Cuptorul il incingem la 180 de grade. Pregatim o tava de dimensiuni 25/35 cu hartie de copt. Turnam compozitia pentru blat in tava si o lasam la copt pentru 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 25 de minute, daca iese curata oprim focul, altfel il mai lasam cateva minute.

Cand e gata blatul il scoatem din cuptor si-l lasam la racit.
Intre timp putem sa trecem la crema pentru decor.

Lemon Blueberry Cake_3

Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra timp de cateva minute, se adauga crema de branza treptat si mixam ย pana obtinem o crema fina si pufoasa. La sfarsit incorporam usor lemon curdul cu miscari de jos in sus. Lasam crema la rece pana cand este suficient de intarita pentru ornare, sa nu cumva sa o gustati inainte pentru ca s-ar putea sa ramaneti fara crema (la cat e de buna)!!!

Suntem aproape de final cu tortul, mai avem ornarea…aici fiecare dupa inspiratie ๐Ÿ˜€
Eu am taiat blatul in 3, am pus un blat pe un platou dreptunghiular, apoi 1/3 din lemon curd-ul pus deoparte pentru crema,ย alt blat si tot asa pana la final – noroc ca sunt doar 3 bucati de blat!!

Acoperim tortul cu crema facuta pentru ornat, il imbracam intr-un strat generos, ornam cu afine si-l dam la rece…putin, asa cat ne tine pofta departe de el.

Combinatia branza, afine si lemon curd a fost divina, chiar si pe cei carora nu le place lamaia in deserturi i-a cucerit. Dulce, acrisor si aromat sunt cuvintele care-l descriu foarte bine, dar gata cu laudele :P, va las sa-l admirati si ‘degustati’.

Enjoy!!!

Lemon Blueberry Cake_4

Reteta de blat e adaptata de pe :ย Sweetapolita


35 Comments

« Cupcakes cu mure – Blackberry cupcakes
Bomboane rafaello »

Comments

  1. diamond says

    August 14, 2012 at 9:34 pm

    ce sectiuni imbietoare! vad ca gatesti la fac continuu ๐Ÿ˜›

    Reply
  2. The Wandering Oltean says

    August 15, 2012 at 3:51 am

    Arata demential! Ai niste culori prin el… Super

    Reply
  3. Mirela Goleanu says

    August 15, 2012 at 6:21 am

    Exceptional !:)

    Reply
  4. Buburuza Bubu says

    August 15, 2012 at 6:49 am

    WoooW ce bunatate!!!Poti repeta reteta,eu vin la 1-2 portii :) hugs!

    Reply
  5. ophelia1983 says

    August 15, 2012 at 7:37 am

    arata superb! si vorba buburuzei! ma ivit si eu la 1 portie! ๐Ÿ˜€

    Reply
  6. Laura Nechita says

    August 15, 2012 at 7:37 am

    Superb si foarte apetisant :) absoluta deliciosenie ! vreau si o portie…dubla :p

    Reply
  7. mirela says

    August 15, 2012 at 8:25 am

    Super!!!!!super!!!!felicitari!!!!!ma inscriu si eu la o portie,,,,mareeee!!!!!!!

    Reply
  8. Timea says

    August 15, 2012 at 4:03 pm

    Arata absolut minunat!!!!!!

    Reply
  9. Mihaela - mykyduta says

    August 15, 2012 at 6:11 pm

    Doamne cum arata!!!!!!!!!!!
    Privesc si salivez :)))))
    Arata demential, iar reteta este super interesanta.
    Trecut la favorite si e musai sa o incerc.
    Puuuuup

    Reply
  10. Sara & Miki says

    August 15, 2012 at 6:40 pm

    Genial arata, felicitari! Pup!

    Reply
  11. Adnia says

    August 15, 2012 at 6:46 pm

    fantastica prezentare…iar de savoare nu cred ca e cazul sa mai amintim, nu? te pup!

    Reply
  12. Adela Zilahi says

    August 15, 2012 at 7:38 pm

    Fara cuvinte!! Superba si delicioasa!!! Pupici!

    Reply
  13. catkitchen says

    August 15, 2012 at 7:55 pm

    Arata demential !!!
    PS.Nu numai ciocolata face minuni !!! ๐Ÿ˜‰

    Reply
  14. Poliana says

    August 16, 2012 at 5:24 am

    Diamond, ma bucur ca-ti place! Aaa, si-mi place sa gatesc, si adeva e ca si trebuie, am doi barbati (unul mai mic e drept :P) de hranit in casa :))

    Reply
  15. Poliana says

    August 16, 2012 at 5:24 am

    Oltean, multumesc si ma bucur ca-ti place!

    Reply
  16. Poliana says

    August 16, 2012 at 5:29 am

    Mirela, multumesc! >:D<

    Buburuza, clar o s-o repet, e prea buna, sa te anunt? :)

    Ophelia, ma bucur ca-ti place, te astept si pe tine cu drag! Pup

    Laura, daca iti place asa mult iti dau si portie tripla! Pupici

    Mirela, multumesc, te astept si pe tine la tort – pe cand il mai fac ๐Ÿ˜› Pup

    Timea, multumesc frumos! Pupici

    Mihaela, ma bucur tare mult ca-ti place, neaparat sa-l incerci!! Pup

    Sara&Miki, ma bucur mult ca va place! Pupici

    Adnia,l multumesc frumos! Da, a fost tare bun dar n-are rost sa ne mai gandim acum cand nu mai este ๐Ÿ˜€ Pupici

    Adela, ma bucur mult ca-ti place, multumesc!! Pup

    Magda, multumesc. Daaa, asa este sunt multe chestii delicioase pe care trebuie sa stii cum sa le combini! Pup

    Reply
  17. Cristina says

    August 16, 2012 at 7:50 am

    fuvtioneaza telepatia? si eu ma gandeam la un desert ca acesta… Pup

    Reply
  18. Andreea says

    August 17, 2012 at 10:34 pm

    Frate cum arata! Ieri m-am holbat la treaba asta vreun sfert de ora, si am inghitit in sec mult timp dupa aia! Dupa atata holbat in sec si inghitit in gol, (pardon, invers! :)) ), am uitat sa-ti las comentariu. Asa ca azi revin tot cu holbatul si inghititul, si las mesaj. Ma termini nervos!!! :)

    Reply
  19. Poliana says

    August 20, 2012 at 4:50 am

    Cristina, se pare ca la noi doua da :)) E senzational, trebuie sa-l faci ๐Ÿ˜‰

    Reply
  20. Poliana says

    August 20, 2012 at 4:52 am

    Andreea :)) ma bucur mult ca-ti place! Poate dupa atata ‘holbat’ ๐Ÿ˜› te hotarasti si tu sa-l faci, e extrem de bun, dar cred ca nu mai trebuie sa spun asta ๐Ÿ˜€ Pupici

    Reply
  21. Adina says

    August 21, 2012 at 4:13 pm

    Doamneeee, cate bunaciuni ai pregatit!:)
    Prajiturica asta este grozava !:)
    Te pup !

    Reply
  22. Poliana says

    August 22, 2012 at 5:32 am

    Adina, ma bucur mult ca-ti place…a fost suuuper buna!! Pup si eu!

    Reply
  23. Anonymous says

    September 18, 2012 at 9:03 pm

    mmmmmm,dar scuze ignoranta..ce e lemon curd? as vrea sa il fac si eu tortuletzul tau mmmmm

    Reply
  24. Poliana says

    September 19, 2012 at 5:06 am

    Anonim, lemon curd este o crema facuta din galbenusuri, zahar, lamaie si unt, iar reteta o poti lua de la inghetata mea cu lemon curd: http://enjoydessert.blogspot.ro/2012/08/inghetata-cu-lemon-curd-si-afine.html
    Ma bucur tare mult ca vrei sa incerci tortul, este intr-adevar foarte bun.

    Reply
  25. Dana says

    October 2, 2012 at 4:51 am

    Parca-i simt gustul! E pe placul meu!

    Reply
  26. truedelights says

    October 6, 2012 at 4:59 am

    Tare bine arata!

    Reply
  27. Paula Gafitescu says

    October 9, 2012 at 11:55 am

    Dana, ma bucur mult ca-ti place!

    Reply
  28. Paula Gafitescu says

    October 9, 2012 at 11:55 am

    Truedelights, multumesc de apreciere!

    Reply
  29. anomis says

    April 7, 2013 at 6:26 pm

    are ceva daca folosesc afine congelate? in vremea asta..nu avem de unde sa gasim proaspete..

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      April 7, 2013 at 8:23 pm

      Anomis, sincer nu am incercat…dar sigur merge si asa. Nu uita sa le tavalesti prin faina ๐Ÿ˜‰

      Reply
  30. DanaG says

    April 8, 2013 at 11:54 am

    Paula, am facut in weekend tortul acesta. A iesit bun, cu cateva observatii, la care, daca ai timp si disponibilitate, ar fi util sa vii cu comentariile tale:
    – amestecand fructele in compozitia de blat, afinele+murele congelate pe care le-am folosit (tavalite prin faina) si-au lasat culoarea si au ‘innegrit’ usor blatul – cred ca cel mai bine ar fi fost sa pun fructele presarate peste blatul intins in tava, ca la clasicul pandispan cu fructe (prune, caise etc)
    – lemon curd – am pus 130 ml de zeama de lamaie (nu 180 ml) si a iesit tot prea acru (in conditiile in care mie imi place acru) – aici cred ca e in functie de norocul la fructe – exista posibilitatea sa adaugi zeama de lamaie la final, dupa ce a fiert, ca sa eviti situatia in care pui intreaga cantitate de la bun inceput?; a fost prima data cand am facut si gustat lemon curd si mi s-a parut ca se simtea destul de tare gustul de ou – sa fie din cauza ca n-am fiert destul?
    – asamblare – oare tu ai ajustat simultan cele trei felii de blat dupa ce le-ai suprapus? am avut colturi rotunjite / inegale, datorita tavii, ceea ce mi-a dat de furca la asamblat, intrucat au ramas goluri destul de mari de umplut cu crema

    Multumesc pentru sursa de inspiratie, sa stii ca voi petrece multe weekenduri cu retetele tale :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      April 9, 2013 at 6:13 am

      DanaG, iti multumesc mult ca ai incercat totrtul asta si ca ai revenit cu impresii :)
      Pentru mine a fost unul din cele mai bune torturi facute/mancate. Ma bcuru ca ti-a placut si tie…si acum sa raspund la observatiile tale:
      – eu am folosit fructe proaspete, cele congelate banuiesc ca la coacere lasa mai mult suc decat cele proaspete si din aceasta cauza s-a innegrit blatul. Data viitoare sa incerci cu ele proaspete, sau daca folosesti congelate, le poti presara deasupra, asa cum ai spus tu, insa si asa cred ca vor lasa putin suc.
      – lemon curdul meu nu mi s-a parut acru, e drept nu l-am facut eu f dulce…dar zahar se mai poate adauga si la final. Lamaile ar fi bine sa fie coapte (moi) si zemoase…cele tari am observat si eu ca au sucul mai acru. Incearca sa le cumperi cu cateva zile inainte si sa le lasi in bucatarie sa se mai ‘coaca’ :) Poti pune si mai putina zeama de lamaie din start si nu e nevoie sa completezi la final…decat daca doresti. Oricum iese o contitate destul de mare.
      – Crema trebuie fiarta in jur de 10 minute, la foc mic-mic. Poti sa o lasi si pana la 15 minute daca ti s-a parut ca 10 minute nu ar fi suficiente.
      – la asamblare, am ajustat marginile intr-adevar.

      Sper sa-ti fie de folos explicatiile mele si te mai astept cu drag in vizita! O zi frumoasa!

      Reply
  31. Anca B. says

    October 2, 2015 at 1:31 pm

    Buna, Paula! Crezi ca pentru cantitatile acestea as putea folosi 2 tavi de 18? Multumesc anticipat!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 2, 2015 at 7:46 pm

      Buna Anca. Cu siguranta o sa iasa numai bine in doua tavi de 18. Spor si pupici!

      Reply
  32. Liz says

    June 21, 2016 at 2:39 am

    Buna
    As dori sa fac si eu acest tort……arata intr-un mare fel, dar sunt un pic confuza cu cantitatile pe care cu “cana”.
    Ai putea, te rog frumos sa ma lamuresti ce cantitati sunt? E cana cu care ai masurat acelasi lucrul cu “cup”ul din retetele americane?
    Multumesc frumos.

    Reply

Leave a Reply to Timea Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316