• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat dulce / Cozonac cu nuca si cacao

Aluat dulce

Cozonac cu nuca si cacao

Sarbatorile de iarna vin impreuna cu mirosul irezistibil de cozonac. Acest cozonac cu nuca si cacaoa este nelipsit pe masa de Craciun si chiar daca il mai fac si in restul anlui parca atunci este mai bun, mai pufos si mai aromat ca niciodata. Este clar ca e vedeta sarbatorilor pentru noi, alaturi de friptura de porc. 

Cozonacii mei sunt mari, pufosi si plini de umplutura. Aluatul de obicei ramane acelasi insa umplutura variaza de cele mai multe ori. Crema de nuca si cacao este cel mai des folosita de mine pentru ca se face si foarte simplu. Va invit sa testati aceasta reteta grozava de cozonac. 

Cozonac cu crema de nuca si cacao_1
Aluat de cozonac
500 gr faina
3 galbenusuri
15 gr drojdie proaspata
50 gr unt
1/3 lingurita sare
3 linguri zahar
200-250 ml lapte
o lingura ulei
Umplutura
300 gr nuca
40 gr cacao
150 gr zahar
3 albusuri
1 plic zahar vanilat
1 lingura rom
lapte

Timp de preparare: 2 ore. Timp de coacere: 45 min. 

Cozonac cu crema de nuca si cacao_2

Pregatim ingredientele pentru cozonac cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba.
Punem 100 ml lapte pe foc impreuna cu zaharul. Cand laptele e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit 10 minute.
Cernem faina impreuna cu sarea iar in mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi galbenusurile si inca 100 ml de lapte. Incepem sa framantan aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugam lapte pana cand obtinem un aluat moale, nelipicios dar usor de framantat. Continuam framantarea pentru 10 minute apoi adaugam untul moale si uleiul. Mai framantam cateva minute pana cand untul e complet incorporat. 
Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora. 

Nucile macinate le amestecam cu zaharul, zaharul vanilat si cacaoa. Batem usor albusurile si le turnam peste nuci. Adaugam si lingura de rom si amestecam. Daca mai este nevoie completam cu lapte pana cand obtinem o compozitie umeda insa nu lichida. Trebuie sa obtinem o crema mai ferma.
 
Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine infainata. Il impartim in doua bucati egale. Luam o bucata si o intindem intr-o foaie dretunghiulara groasa de 0.5 cm. Distribuim uniform jumatate din umplutura pe tot aluatul apoi incepem sa-l rulam dinspre latura mai lunga. Procedam la fel si cu restul de aluat. Cele doua rulouri le impletim si lipim bine capetele. Punem impletitura in tava de copt bine unsa cu ulei. Ungem cozonacul cu galbenus de ou diluat cu o lingura de lapte. Forma de cozonac folosita de mine are dimensiunile de 35×10 cm. Lasam cozonacul 1 ora la dospit. 
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Cand acesta e incins introducem tava in cuptor si coacem cozonacul timp de 45-50 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade. 
 
Scoatem cu grija tava din cuptor si mai lasam cozonacul in tava timp de 10 minute pentru a se racori. Dupa aceea il transferam pe un gratar si il acoperim cu un prosop curat. Il feliem in momentul in care s-a racit complet. E delicios si garantez ca o sa va indragostiti de el!
Enjoy!

Cateva sfaturi pentru un cozonac frumos:
– ingredientele sa fie proaspete si de calitate foarte buna
– ca sa aiba o culoare frumoasa ouale sa fie de casa
– nu folositi drojdie mai multa in ideea ca va creste mai mult. E suficienta cantitatea pe care am scris-o in reteta si va asigur ca va creste foarte frumos.
– cozonacul trebuie framantat bine, timp de 15-20 de minute pentru a obtine un cozonac pufos si aerat
– aluatul trebuie tinut la dospit intr-un loc caldut, preferabil in cuptorul incalzit la 40 de grade
– cozonacul acesta nu este foarte dulce. Daca va place mai dulce puteti sa mariti cantitatea de zahar din aluat la 4 linguri, iar din umplutura la 200 de grame.
– din ingredientele date de mine iese un cozonac mare. Daca doriti sa faceti mai multi va recomand sa mariti cantitatile si sa-i coaceti in tavi individuale pentru a creste mai frumos si pentru a-si forma crusta pe toate partile.

Cozonac cu crema de nuca si cacao_3


21 Comments

« Portofele de post cu gem
Hummingbird Cake – tort cu banane, nuci si ananas »

Comments

  1. Diaconta says

    December 4, 2014 at 9:37 pm

    Dumnezeule cum arata !!!!!!De revista.Bravo Paula!

    Reply
  2. Maria Udrea says

    December 5, 2014 at 4:39 am

    Vaaaaai! M-ai omorat, cat de bine arata! Super, super!

    Reply
  3. Adina says

    December 5, 2014 at 10:18 am

    Mortal ! :)

    Reply
  4. Alina Vicu says

    December 5, 2014 at 1:07 pm

    Ce frumos a crescut! <3 Vreau si eu o felie.

    Reply
    • Ina Florea says

      December 17, 2021 at 7:25 pm

      Nu trebuie lăsat la dospit cozonacul după ce îl pun în tavă ?

      Reply
      • Paula Gafitescu says

        December 29, 2021 at 9:23 am

        Ba da, cam 1 ora se lasa la dospit.

        Reply
  5. Cristina says

    December 5, 2014 at 3:59 pm

    Doamne cat de frumos este!!! Sincer mi-ai facut o pofta!!!

    Reply
  6. Adnia says

    December 5, 2014 at 5:36 pm

    vaaaai, ce frumos si bine crescut e! yammy!

    Reply
  7. Timea says

    December 5, 2014 at 7:09 pm

    Arata minunat cozonacul tau si as servi si eu doua felii grasane :))

    Reply
  8. Adriana Gherman says

    December 5, 2014 at 9:35 pm

    Tare pricepută mai ești! Bravo!

    Reply
  9. Liana10 says

    December 8, 2014 at 4:46 pm

    Minunat!! <3

    Reply
  10. coco says

    December 10, 2014 at 11:24 am

    eu sunt doar mancaul :), nu ma incumet la facut cozonaci!

    Reply
  11. Oana says

    April 30, 2016 at 4:59 am

    Doamna Paula am facut cozonacul la Sf.Gheorghe a iesit o splendoare o minunăție,a fost laudat, apreciat, fotografiat :))).Acum ma apuc iar sa mai fac doi pt sfintele sărbători de Paste. Va multumesc si va doresc Sărbători liniștire si frumoase alături de cei dragi. Mult sănătate cu drag Oana

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 5, 2016 at 12:14 pm

      Oana, eu ma bucur mult cand primesc mesaje atat de frumoase. Ma bucur ca reteta a fost apreciata de toata lumea. Te astept cu drag oricand la mine in casuta. O zi frumoasa!

      Reply
  12. Alex cook says

    December 17, 2017 at 2:11 pm

    Va spun un secret! Aluaturile sunt de doua feluri, grele si usoare, spre exemplu aluatul pentru paine este un aluat usor, in schimb, cel in cauza, aluatul pentru cozonac este un aluat greu. Regula este ca aluatul usor se creste de doua ori, iar aluatul greu de trei ori. Adica, aluatul de cozonac il framantati de doua ori inainte de cresterea in forma, pe cand cel de paine o singura data. Alt secret, al doilea, nu puneti sarea in maia, sarea o uneti cu ultima faina.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 17, 2017 at 3:59 pm

      Multumesc :)

      Reply
  13. Elena says

    December 18, 2017 at 11:15 pm

    Doar 15 gr de drojdie?si asa putin unt si ulei?multumesc

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 19, 2017 at 7:49 am

      Buna Elena. Da, drojdie nu trebuie mai multa, cozonacul va creste foarte bine daca e framantat suficient. In mod normal 25 gr drojdie ajung la 1kg de faina, nu 500 cum spun ei pe cubul de drojdie :) Grasime nu cred ca trebuie mai multa pentru ca e vorba doar de un cozonac aici, nu de mai multi.

      Reply
  14. Elena says

    January 28, 2019 at 5:41 pm

    Could I get this translated
    Recipe as well as directions??

    Reply
  15. Ioana says

    May 27, 2020 at 9:54 pm

    Bună, Am descoperit cozonacul de cateva luni si e cerut mai ceva ca o prajitura, atat de bun este. Sotul ar vrea sa il fac saptamanal. Felicitări Paula si mulțumesc pentru reteta!

    Reply
  16. Gabriela says

    December 23, 2020 at 5:50 am

    A ieșit excelent. ??
    Mulțumesc Paula.

    Să ne fie sărbătorile de iarnă cu sănătate și liniște sufletească.
    Bucurii în fiecare zi.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316