• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Cozonac floare

Uncategorised

Cozonac floare

Cozonac floare – un cozonac elegant pentru masa de sarbatoare. Plin de umplutura si de arome, va fi un desert minunat. Un desert de nerefuzat, moale, pufos si plin de crema. Da, asa este acest cozonac floare cu umplutura de nuca, cacao si scortisoara. In aluat am strecurat si un strop de lamaie si vanilie. Aroma de scortisoara din umplutura completeaza celelalte mirodenii intr-un mod placut. Astfel, fiecare felie este o placere si o bucurie. Enjoy!

Cozonac floare

Ingrediente

Aluat
1 kg faina
25 gr drojdie
1 ou
4 galbenusuri
100 gr smantana
500 ml lapte
1 lingurita sare
5 linguri zahar
1 lingurita coaja rasa de lamaie
4 linguri ulei
 
Umplutura
700 gr nuca macinata
200 gr zahar
50 gr cirese confiate
2 linguri cacao
1 lingurita scortisoara
4 albusuri
100 ml lapte
1 plic zahar vaniliat
Cozonac floare

Preparare.

Aluat

Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu o ora, doua inainte de a ne apuca de treaba. Trebuie sa ajunga toate la aceeasi temperatura.

Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc. Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut.  

Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, smantana, sarea, coaja rasa de lamaie si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si smantana si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios.

Continuam framantarea pentru 10 minute. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet. 

Presaram faina pe aluat si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul. 

 Umplutura

Albusurile le batem usormpana fac o oarecare spuma. Nucile macinate le amestecam cu zaharul, cacaoa si scortisoara. Adaugam si zaharul vaniliat. Amestecam bine.

Incorporam albusurile cu miscati de jos in sus. Treptat punem si laptele. Vom obtine o crema groasa de nuci. Asa trebuie sa fie. Laptele il adaugam treptat pentru a nu subtia prea mult crema. Cand devine legata, ne oprim cu laptele. Adaugam ciresele uscate si omogenizam.

preparare_cozonac_1
preparare_cozonac_2
preparare_cozonac_3

Asamblare
Pregatim doua tavi rotunde de tort, cu diametrul de 24cm. Le ungem bine cu ulei.  
Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine infainata. Il impartim in doua parti egale. 
Luam o bucata si o intindem intr-un patrat de 40/40 cm. Punem jumatate din umplutura. O distribuim uniform pe suprafata aluatului. Incepem sa rulam  dintr-un capat, cat mai strans. Sulul obtinut il taiem cu un fir subtire in 11-12 bucati egale. Punem doua bucati in mijloc, iar celelalte le asezam radial, in jurul ei. Vom forma astfel o floare.
Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat si punem cozonacul in tava a doua. Ungem cozonacii cu ou batut.
Cozonac floare
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem cozonacii. Dupa 10 minute micsoram focul la 180 de grade si ii mai coacem pentru 35-40 de minute, pana cand sunt rumeniti si crescuti frumos. 
 
Scoatem cu grija cozonacii din cuptor si-i lasam in tava 10 minute pentru a se racori usor apoi ii transferam pe un gratar. Daca vrem sa fie moi, ii acoperim cu un prosop curat. Daca vrem crusta mai crocanta, atunci ii mai lasam descoperiti pentru o ora. Pofta buna!
Cozonac floare


Leave a Comment

« Prajitura Boema
Rulada cu caramel si cafea »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316