Pasca traditionala cu branza si stafide era desertul meu favorit de Paste. Pasca cu smantana si ciocolata este noua mea preferinta in ceea ce priveste deserturile Pascale traditionale. Si nu numai. Aceasta pasca poate fi facuta oricand si consumata ca un desert de senzatie intr-o duminica frumoasa in familie.
Pasca cu smantana si ciocolata este cremoasa, pufoasa, usor aerata. Abunda in ciocolata, oua si smantana. Nu este o reteta de dieta, insa este o reteta ce poate fi facuta si consumata si de cei care au intoleranta la gluten. Asta pentru ca nu contine deloc faina de grau. Blatul este facut din biscuiti Dr Schar, biscuiti fara gluten. Crema contine multa ciocolata, cacao si smantana. Este un desert consistent si se consuma in portii mici, insa este plin de arome si multumeste pe toata lumea, celiaci sau nu.
Fiind o reteta de pasca fara gluten, o inscriu in campania “Gateste romaneste si fara gluten cu Schar” organizata de Ruxandra si Dr. Schar. Detalii despre campanie gasiti aici.
Ingrediente
Crusta
250 gr biscuiti digestivi Dr Schar
50 gr biscuiti Maria Dr Schar
100 gr unt
2 linguri lapte
2 linguri cacao
Umplutura
5 oua medii
600 ml smantana dulce grasa
200 gr ciocolata neagra
150 gr zahar
2 linguri cacao
200 gr crema de branza
1 lingurita extract vanilie
1 praf sare
Decor
200 ml smantana pentru frisca
50 gr ciocolata neagra
1 lingura zahar vaniliat
alune trase in ciocolata
Preparare
Crusta.
Punem biscuitii in robot si ii macinam fin. Untul il topim la foc mic si il punem peste biscuitii maruntiti. Adaugam cacaoa si laptele. Amestecam bine.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 22-24 cm diametru. Punem biscuitii in tava si ii apasam bine cu fundul unui pahar. Dam tava la cuptor pentru 10 minute.
Dupa 10 miunute scoatem tava din cuptor si micsoram focul la 160 de grade.
Umplutura.
Incalzim 200 ml smantana pana aproape de punctul de fierbere. Optim focul si adaugam ciocolata rupta marunt, Amestecam bine pana la omogenizare.Adaugam crema de branza si amestecam din nou. Punem zaharul, cacaoa, sarea si extractul de vanilie. Amestecam.
Peste crema punem restul de smantana, 400 ml. Separam ouale si galbenusurile le punem peste crema. Amestecam bine de tot. Albusurile le punem in bolul de la mixer. Mixam albusurile pana obtinem o spuma ferma si le incorporam usor peste crema de ciocolata. Ne folosim de o spatula.
Punem crema peste crusta si nivelam. Dam pasca la cuptor pentru 40-45 de minute, pana capata fermitate, dar inca este moale in mijloc. Lasam pasca la racit in cuptor. O dam apoi la rece pentru 2 ore.
Decor.
Decoram pasca cu crema de ciocolata. Putem face un ganache simplu din smantana si ciocolata. Putem sa decoram cu frisca si alune trase in ciocolata. Pe masa de Paste va fi de senzatie daca stim sa ii adaugam decorurile potrivite. Este o pasca minunata, cremoasa, consistenta, plina de ciocolata. Sa va bucurati de ea!
Smantana sa fie cea pt gatit la dorna la cutie de carton sau de care?
Buna Alexa, eu folosesc smantana grasa de casa. Este buna si smantana care o gasesti la piata, sau smantana de gatit care are peste 30% grasime