• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura Opera

Prajituri

Prajitura Opera

Prajitura Opera este o prajitura de origine franceza. Este renumita pentru multitudinea de straturi cu texturi si arome diferite. Straturi delicioase de blat cu migdale ( francezii ii mai spun si joconde ), crema densa de unt cu cafea, crema matasoasa de ciocolata, sirop de cafea si glazura de ciocolata. Este o prajitura suprema tocmai pentru ca este o combinatie de arome grozav de bune, dar simple in acelasi timp. Simple, dar elegante, si pe gustul tutror pasionatilor de dulciuri fine. Procesul de preparare este unul simplu, insa necesita putin efort pentru diferitele texturi care o compun. Rezultatul: ceva spectaculos, ceva ce cucereste cu fiecare imghititura. Sa aveti pofta!

Prajitura Opera_2

Blat joconde

4 oua

4 albusuri

140 gr faina de migdale

140 gr zahar pudra

20 gr zahar tos

70 gr faina

1 praf sare

Crema unt cu cafea

2 linguri apa fierbinte

2 linguri cafea instant

200 gr unt

100 gr zahar

60 ml apa

4 galbenusuri

Sirop

150 ml apa fierbinte

2 linguri cafea instant

50 gr zahar

Ganache de cioco

200 gr ciocolata

180 ml frisca

1 lgta extract vanilie

Glazura cioco

100 gr cioco

50 ml smantana

20 gr unt

Prajitura Opera_1

Blat joconde. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi de dimensiuni 25×35 cm.
Ouale le mixam cu praful de sare si zaharul pudra pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam faina de migdale, faina alba si mixam usor.

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul tos si mixam pana la topirea zaharului. Incorporam albusurile usor in crema de oua, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in cele doua tavi si nivelam. Coacem blaturile timp de 15-16 minute, pana cand se rumenesc usor la suprafata.
Scoatem blaturile din tava. Le transferam pe un gratar la racit.  Dupa ce s-au racit complet le taiem in sase bucati de 25 x 11.5 cm.

Sirop. Amestecam toate ingredientele pana cand siropul este omogen. Lasam la racit.

Crema de unt. Amestecam cafeaua instant cu apa fierbinte. Dizolvam cafeaua si o lasam apoi la rece.

Separat, punem apa si zaharul intr-o cratita mica pe foc. Fierbem lichidul timp de 5-6 minute, pana cand obtinem un sirop legat.

Cat timp fierbe siropul incepem sa mixam galbenusurile cu un praf de sare.Cand siropul e gata oprim mixerul si turnam siropul in fir subtire. Mixam incet cat timp turnam siropul, apoi marim viteza si mixam pana cand galbenusurile se albesc si isi maresc volumul. Adaugam untul taiat bucatele,, cate o bucata pe rand. Mixam bine dupa fiecare bucata de unt. Dupa ce am terminat tot untul continuam sa mixam pana cand obtinem o crema omogena si spumoasa. Adaugam si cafeaua si mai mixam usor. Dam crema la rece.

Prajitura Opera_4

Ganache. Punem frisca pe foc. In momentul in care e fierbinte oprim focul si adaugam ciocolata, Dupa doua minute amestecam bine apoii adaugam si extractul de vanilie. Lasam ganacheul la rece.

Asamblare. Vom alterna straturile dupa cum urmeaza:

  • blat de migdale, sirop, crema de ciocolata
  • blat de migdale, sirop, crema de unt
  • blat de migdale, sirop, crema de ciocolata
  • blat de migdale, sirop, crema de unt
  • blat de migdale, sirop, crema de unt + crema de ciocolata
  • blat de migdale, sirop

La final punem glazura peste prajitura. Glazura se prepara siomplu prin topirea ingredientelor la bain-marie.

Lasam prajitura la rece pana a doua zi. Este o minunatie, o prajitura foarte eleganta, aromata. Enjoy!

Prajitura Opera_3


4 Comments

« Chec cu ciocolata si nutella
Cozonac cu rahat »

Comments

  1. estera says

    December 16, 2015 at 10:08 pm

    Buna
    Multumesc mult pentru aceste minunate retete ! Am o rugăminte enorma. Îmi poți spune cum reusesti santaj prăjiturile asa perfect? Eu ma tot străduiesc dar nu pot. Se strica toate

    Reply
    • estera says

      December 16, 2015 at 10:09 pm

      Sa tai *

      Reply
  2. Irina says

    November 22, 2017 at 4:56 pm

    Buna Paula.
    Foarte buna prajitura, fina si eleganta.
    Multumesc frumos pt reteta.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 10, 2017 at 7:38 pm

      Irina, ma bucur mult! :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316