• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat sarat / Cozonac cu branza si spanac

Aluat sarat

Cozonac cu branza si spanac

Cozonacul imi place foarte mult. Este dulcele meu preferat la sarbatorile mari de peste an. Pana acum l-am incercat doar in varianta dulce, cu nuca si ciocolata, cu cacao, cu rahat, cu mac. Pana acum insa, pentru ca azi va aduc o reteta in varianta sarata – cozonac cu branza si spanac. Un cozonac la fel de bun care nu trece la categoria deserturi ci la categoria aperitive, aluat sarat, mic dejun delicios sau cina usoara.

Aluatul este foarte bun, am incorporat si putina faina integrala pentru un plus de fibre. Este un aluat pufos, moale, deloc uscat. Umplutura este simpla, o combinatie sanatoasa de lactate si legume. Am folosit spanac proaspat, cas de oaie ( preferatul meu) si putina ceapa si menta verde pentru arome delicioase.

Cozonac cu branza si spanac_3

Aluat

400 gr faina alba 480

100 gr faina integrala

1/2 lingurita sare

1 lingura rasa zahar

15 gr drojdie proaspata

250 ml lapte

2 galbenusuri

2 linguri ulei de masline

Umplutura

100 gr spanac tocat

2 cepe verzi tocate marunt

300 gr cas de oaie

2 albusuri

sare, piper, menta dupa gust

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12+

cozonac cu branza si spanac_1

Aluat. Pregatim ingredientele pentru cozonac cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba. Punem 100 ml lapte pe foc impreuna cu zaharul. Cand laptele e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit timp de 10 minute iar noi trecem la faina.

Cernem faina alba impreuna cu cea integrala si sarea. In mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi galbenusurile si inca 100 ml de lapte. Incepem sa framantam aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugam lapte treptat pana cand obtinem un aluat moale, nelipicios dar usor de framantat. Continuam framantarea pentru inca 10 minute apoi adaugam uleiul. Mai framantam cateva minute pana cand uleiul este complet incorporat iar aluatul e din nou omogen, elastic si usor de prelucrat.

Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora intr-un loc ferit de curenti, ideal ar fi in cuptorul incalzit usor.

Umplutura. Amestecam spanacul tocat cu ceapa verde tocata si ea marunt. Casul de oaie il dam pe razatoarea cu gauri mari si il adaugam peste legume. Condimentam dupa gust cu sare si piper. Pentru un plus de aroma puteti adauga cateva frunzulite de menta proaspata tocata. Amestecam totul bine.

Albusurile le batem usor pentru a le desface. Le punem peste umplutura si omogenizam totul.

Ungem bine cu ulei o forma de cozonac. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe blatul de lucru infainat.

Impartim aluatul in doua bucati. Luam o bucata si intindem o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm. Ungem intreaga foaie cu jumatate din umplutura apoi incepem sa o rulam strans. Punem sulul deoparte. Procedam la fel si cu cealalta bucata de aluat. Crestam cele doua rulouri transversal cu un cutit ascutit, fara sa apasam prea tare. Le impletim strans iar apoi le punem in forma de cozonac.

Ungem cozonacul cu ou batut si-l mai lasam la dospit inca jumatate de ora, sau chiar o ora, pana depaseste usor marginea tavii. Cu 15 minute inainte de a pune cozonacul in cuptor vom porni cuptorul la 190 de grade.

Coacem cozonacul timp de 45-50 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 175 de grade si il lasam in cuptor pana se rumeneste frumos. Scoatem tava de cozonac din cuptor si o lasam 10 minute la racorit.

Scoatem cozonacul din tava si il lasam pe un gratar la racit. Daca dorim crusta crocanta atunci nu il acoperim cu nimic. Pentru o coaja mai moale va trebui sa il acoperim cu un prosop curat.

Enjoy!

Cozonac cu branza si spanac_2


Leave a Comment

« Torta al cioccolato con cannoli e crema al limone
Prajitura cu ciocolata si fructe de padure »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316