• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort cu zmeura si mousse de caramel

Torturi

Tort cu zmeura si mousse de caramel

Torturile sunt mereu asociate cu un eveniment, o sarbatoare. Ele reprezinta desertul suprem si cel mai apreciat. Desi sunt multe alte deserturi bune, poate si mai bune, tortul are o anumita tinuta. Probabil acesta este si unul din motivele pentru care imi place sa fac torturi. Cu ciocolata in special, in si alte combinatii si-au facut prezenta la mine in bucatarie.

Acest tort cu zmeura si mousse de caramel este practic imbracat in ciocolata. Invaluit intr-un mod cat se poate de placut. Si, zic eu, ca ii sta foarte bine asa. Iar la gust nici nu are rost sa va mai spun cat este de bun. Poate il incercati si voi si va veti convinge.

Tort cu zmeura si mousse de caramel_2

Blat

1 ou mare
120 ml iaurt
50 ml lapte
220 gr faina
60 gr cacao
1/2 lingurita praf de copt
3/4 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
80 gr unt
150 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie

Crema de zmeura

100 gr dulceata de zmeura

250 gr mascarpone

1 lingurita extract de vanilie

Mousse caramel

150 gr zahar

3 linguri apa

2 oua

50 gr unt

3 foi gelatina

550 ml smantana pentru frisca

Decor

glazura oglinda ( reteta aici )

100 gr ciocolata neagra

100 gr ciocolata cu lapte

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16+

Tort cu zmeura si mousse de caramel_3

Blat. Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam oul si mixam bine.
Separat amestecam faina cu cacaoa, praful de copt, sarea si bicarbonatul. Intr-un alt vas amestecam iaurtul cu laptele si extractul de vanilie. Punem alternativ cele doua compozitii peste crema de unt si oua. Omogenizam totul.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 24cm diametru. Turnam compozitia in tava, nivelam usor si punem tortul la cuptor. Coacem blatul timp de 25-30 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul in tava pana la racirea completa.
Amestecam dulceata de zmeura cu mascarpone si vanilia pana cand obtinem o crema omogena. Dam la rece pentru jumatate de ora.
Mousse de caramel. Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece. Punem zaharul pe foc impreuna cu apa. Lasam sa fiarba compozitia pana cand se transforma in caramel. Adaugam 150 ml smantana si amestecam bine cu grija la aburi. Punem galbenusurile si untul si mai lasam crema pe foc timp de 4-5 minute, fara insa a o da in clocot.

Adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece.

Smantana pentru frisca ( cea ramasa ) o mixam bine cu o lingura zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita.

Tort cu zmeura si mousse de caramel_1

 

Asamblare. Taiem blatul de tort in doua bucati. Punem o parte inapoi in tava in care l-am copt. Deasupra punem crema mascarpone apoi urmatoarea bucata de blat.

Mousse-ul de caramel vine peste blat. Nivelam frumos si dam la rece pentru 4-5 ore pentru a se intari cremele.

Pentru fasiile de ciocolata procedam asa: topim ambele ciocolate la bain-marie. Intindem ciocolata, fiecare separat, pe o bucata patrata de hartie de copt. Dupa ce ciocolata s-a intarit putin putem sa trasam dreptunghiuri de diferite dimensiuni. Dam ciocolata la rece pana se intareste complet.

Acoperim tortul cu glazura oglinda, preparata dupa reteta de aici apoi il decoram cu fasii de ciocolata. Enjoy!

Tort cu zmeura si mousse de caramel_4


4 Comments

« Brownie cu pere – fara zahar
Biscuiti cu branza si parmezan »

Comments

  1. olivia says

    October 18, 2015 at 9:39 am

    Este un tort care -mi place,dar as vrea sa-l incerc intr-o forma cu diametrul 26cm.

    Reply
  2. Georgiana says

    November 1, 2015 at 7:42 am

    Bună,în sfârșit am reușit sa fac un desert de-al tău, pozele tale sunt super dar gustul este incredibil de bun,crema caramel este divina.Mulțumesc :*

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      November 1, 2015 at 1:14 pm

      Georgiana, ma bucur din suflet ca ti-a placut tortul. Te astrpt oricand cu drag la mine, si cu impresii atunci cand se poate. Te pup!

      Reply
  3. Alesia says

    September 6, 2016 at 12:13 pm

    Buna!!Nu am inteles exact la mousul de caramel partea cu galbenusurile/se aduga pur si simplu peste caramel???nu se vor taia??sau se am cu cu tel?
    Multumesc!!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316