• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Inghetata / Inghetata de vanilie – reteta de baza

Inghetata

Inghetata de vanilie – reteta de baza

Care este inghetata voastra preferata? Vanilie, ciocolata…cu fructe, cu cafea???
A mea este…hmmm, nu stiu daca am o inghetata preferata neaparat, stiu doar ca imi plac mai multe sortimente: capsune, ciocolata (clar :P), caramel…cafea. Multe sunt, undeva pe lista e si inghetata de vanilie, chiar daca nu intre primele. Insa fara inghetata asta nu stiu ce ne-am face pentru ca multe sortimente pornesc de la ea, tare multe. Si unde mai pui ca e si cremoasa, aromata, racoroasa…adica exact asa cum trebuie sa fie o inghetata buna. In continuare va ofer instructiuni pentru inghetata de vanilie – reteta de baza.
 Inghetata de vanilie _2
 
Ingrediente
4 galbenusuri
300 ml lapte
1 pastaie de vanilie
400 ml smantana dulce
6-8 linguri de zahar
1 lingura suc de lamaie – optional 
 Inghetata de vanilie _3
Inghetata mea a iesit destul de galbena pentru ca am folosit oua de casa, si galbenusurile aveau o culoare intensa :) – asta e o clarificare in caz ca va intrebati de ce e asa colorata :) Gata, acum sa trecem la treaba.
 
Pastaia de vanilie o despicam cu un cutit cu varf ascutit si scoatem semintele cu grija. Punem laptele pe foc impreuna cu semintele si pastaia de vanilie (asa despicata cum e) si lasam pana cand ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam la infuzat, acoperita, pentru 30 de minute. Partea asta nu e obligatorie daca va grabiti, insa daca aveti timp si rabdare sa asteptati e mai bine sa o lasati la infuzat pentru o aroma mai puternica.
 
Dupa jumatate de ora scoatem pastaia de vanilie si punem laptele din nou pe foc. Galbenusurile le frecam cu zaharul (eu am pus doar 6 pentru ca nu o voiam prea dulce) pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul. 
 
Punem 2-3 linguri de lapte peste oua si amestecam repede ca sa nu obtinem omleta. Apoi procedam invers, turnam crema de oua peste lapte si punem din nou pe foc mic, mic. Lasam pe foc pana se ingroasa usor, cat sa ramana pe lingura in momentul in care scoatem lingura din crema.  Eu am lasat-o in jur de 5-6 minute. Nu se va ingrosa la fel de mult ca o crema, ci va fi ca o smantana mai lichida.
 
Crema nu trebuie sa fiarba de aceea focul trebuie sa fie foarte mic si de preferat e sa folosim o oala cu fund gros. 
 
Lasam crema la racit. Se poate pune intr-un vas mai mare cu apa rece daca vrem o racire mai rapida :)
Cand crema de oua a ajuns la temperatura camerei practic sunt aproape gata. 
 
Mixam smantana dulce (poate fi smantana de separator – ideal – sau smantana pentru frisca, sau chiar frisca) 2-3 minute pana cand devine spumoasa. Daca nu se ingroasa cat de cat atunci adaugam 1 lingura de zahar pudra si mai mixam pana se ingroasa putin, nu trebuie sa fie batuta bat. 
 
Incorporam smantana in crema de vanilie usor, cu miscari de jos in sus. Nu vom obtine o compozitie foarte groasa, dar nu e problema, asa trebuie sa fie…ca o smantana. La final putem adauga o lingura suc de lamaie – nu va speriati, nu o sa schimbe gustul  – pentru a evita formarea acelor de gheata (am citit asta pe undeva). Daca va ganditi ca o sa se simta aroma de lamaie sau daca aveti masina de facut inghetata, puteti sa omiteti acest pas.

Daca o vreti mai light…puteti sa inlocuiti jumatate din cantitatea de smantana cu iaurt cremos, preferabil grecesc…si va asigur ca tot buna o sa iasa!

Punem compozitia intr-un recipient numai bun de pus la congelator. Daca aveti masina treaba e simpla, va descurcati voi. Eu nu am…asa ca a trebuit sa mai mixez de vreo 3-4 ori in ea la interval de jumatate de ora.
 
A iesit foarte buna siiii cremoasa cum nu m-am asteptat. Sper ca sfaturile mele sa fie de ajutor si va poata indruma inspre o inghetata reusita facuta in casa.
 
Enjoy!!
 Inghetata de vanilie _1


43 Comments

« Prajitura cu iaurt si prune uscate
Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea »

Comments

  1. Laura@Transylvanian Kitchen says

    May 16, 2013 at 10:33 am

    Yamm ce bunatate!!! Cred ca se simte mult mai bine gustul de vanilie, decat cel de la esenta chimica. Trebuie sa incerc si eu reteta, pentru ca ungurul meu e topit dupa vanilie 😛

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:51 am

      Daa, e aromata rau…dar bun 😛 …cum s-ar zice. Sa o faci, n-o sa-ti para rau 😉

      Reply
  2. coco says

    May 16, 2013 at 10:46 am

    mai conteaza care ? inghetata sa fie :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:51 am

      Coco, bine zici tu :)

      Reply
  3. Ancuta Draghici says

    May 16, 2013 at 11:10 am

    E inghetata mea preferata. Imi place ca ti-a iesit foarte cremoasa.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:51 am

      Ancuta, multumesc mult! :*

      Reply
  4. agenda nico says

    May 16, 2013 at 11:16 am

    Cat de bine arata!!! Cu smantana vine super cremoasa. Cu timpul nasol de aici , trebuie sa astept sa fac o inghetata. :-(
    o zi buna!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:52 am

      E super buna! CU siguranta o sa vina vremea pentru inghetata si la voi :)

      Reply
  5. Daniela says

    May 16, 2013 at 1:02 pm

    La noi ploua si e frig, dar o inghetata parca tot merge, asa bagata sub plapuma… Eu sint innebunita dupa tot ce e cu vanilie, creme, inghetate. Pupici !

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:52 am

      Daniela :))) Ma bucur ca-ti place! :*

      Reply
  6. Adina says

    May 16, 2013 at 3:55 pm

    A naibii dieta,mor de pofta!:(

    Super buna!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:52 am

      Adina, ma bucur ca-ti place! :)

      Reply
  7. Laura says

    May 16, 2013 at 4:38 pm

    Ce bine arata inghetata :)
    Am o pofta…cand ma uit la pozele astea :)
    Pupic !

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:53 am

      Laura, iti multumesc mult! :)

      Reply
  8. Rocsy Ciobanu says

    May 16, 2013 at 6:46 pm

    Super buna si mai ales apreciez ca este facuta in casa. Are si o culoare frumoasa. pup!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:53 am

      Rocsy, tot ce e facut in casa e mai bun, stii tu 😉 Pup

      Reply
  9. Gabriela says

    May 16, 2013 at 8:22 pm

    Mmmm, ce buna o fi!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:53 am

      Multumesc Gabriela! Pup

      Reply
  10. pansy says

    May 16, 2013 at 8:24 pm

    Si mie imi place inghetata de vanilie si imi mai placve inghetata de fructe ! Inghetata ta arata grozav!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:53 am

      Pansy, pt mine inghetata sa fie…o ador! Pup

      Reply
  11. Danutza says

    May 16, 2013 at 8:39 pm

    N-am facut niciodata inghetata acasa in ideea ca se face greu si ca poate nu-mi iese :)

    Reteta ta e insa foarte usoara si nici ingredientele nu-s sofisticate, trebuie musai sa fac si eu … cu diverse arome …mmm cafea, vanilie, capsuni 😀

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:54 am

      Danutza, nu se face deloc greu. trebuie sa incerci sa te convingi ce usor e …si ce buna iese 😉

      Reply
  12. Dohotariu-Avram Alina says

    May 16, 2013 at 9:18 pm

    Mie îmi plac aproape toate sortimentele. Înghețată să fie! Și multă!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:54 am

      Alina, foarte bine zici tu! :))))

      Reply
  13. Claudia Mic says

    May 16, 2013 at 9:31 pm

    Ce pofta imi faci cu inghetata asta…

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:55 am

      Claudia, eu ma bucur ca-ti place :)

      Reply
  14. Cristina says

    May 17, 2013 at 5:15 am

    Preferata baietilor mei! Ar manca zilnic o portie!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:56 am

      Cristina, au gusturi bune baietii tai 😉

      Reply
  15. Delicious Flavours says

    May 17, 2013 at 6:51 am

    Foarteee apetisanta…nici eu nu stiu daca am vreun sortiment preferat, e lunga lista 😛
    Weekend placut, pupici!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:56 am

      Angela, si a mea e lunga…atat timp cat e inghetata de casa mi-e greu sa aleg :) Te pup

      Reply
  16. Mihaela Harciaga says

    May 17, 2013 at 7:00 am

    tare bine arata, astept caldura mare sa o incerc

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 22, 2013 at 5:56 am

      Mihaela, neaparat sa o faci…e cremoasa si aromata 😉

      Reply
  17. dia_diana58 says

    June 5, 2013 at 6:00 am

    Da’ bine mai arata , te indeamna ca imediat s-o pui in aplicare … iar pozele , de mare clasa

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 10:54 am

      Multumesc mult Dia! :)

      Reply
  18. Mihaela says

    June 5, 2013 at 10:25 am

    Ce înseamnă smântână de separator?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 10:55 am

      Smantana ce se obtine cu ajutorul unui aparat, numit separator. De obicei se gaseste in piata de lactate, nu la magazine. E o smantana mai grasa decat cea din magazine, si mai cremoasa.

      Reply
  19. Luciana says

    July 16, 2013 at 2:20 pm

    Tot timpul am vrut sa incerc sa fac inghetata de vanilie, dar mi s-a parut prea greu. Acum am gasit reteta ta si am incercat pt piticii mei care adora inghetata de vanilie (iar cea din comert numai sanatoasa nu e :( ).
    Crema de oua mi-a iesit foooarte spumoasa si acum, asteptand sa se raceasca, vad ca s-a “branzit”. Nu-mi dau seama ce am gresit? Am folosit mixerul sa amestec. Ar fi trebuit sa-l las la o viteza mai mica?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      July 16, 2013 at 6:28 pm

      Buna Luciana. Ma bucur ca ai vrut sa incerci reteta mea. Faptul ca s-a branzit crema nu e chiar asa grav pentru ca amestecata cu celelalte ingrediente si apoi pusa la congelator nu se mai observa si e la fel de gustoase.
      Motivele pentru care s-a branzit pot fi urmatoarele:
      – focul a fost prea mare, trebuie sa fie pusa pe foc cat de mic posibil
      – ai lasat-o prea mult timp pe foc
      Pe langa acestea nu cred ca e nevoie de mixer, un tel e suficient..insa clar este nevoie sa amesteci incontinuu.
      Sper ca data viitoare sa iasa mai bine, oricum sa nu fii suparata pentru ca desi s-a branzit poate fi folosita in continuare pentru ca e vorba de inghetata, nu de o crema.
      O seara frumoasa!

      Reply
  20. Luciana says

    July 18, 2013 at 4:50 pm

    Multumesc, data viitoare o sa ma folosesc de sfaturile tale.
    Crema am vrut initial sa o arunc, dar piticii s-au pus pe proteste si plans :)) asa ca am continuat. A iesit cremoasa, nu s-a observat greseala si ne-a placut tare mult. Am trecut deja reteta la favorite!!

    Reply
  21. Santerra - suc de mere says

    July 15, 2014 at 8:44 am

    Arata incredibil de apetisant! Galbenusurile oualor de casa i-au dat o culoare super faina! :)

    Reply
  22. Anonymous says

    July 27, 2014 at 10:52 am

    Demential de buna.Am patit acelasi lucru,mi s-a brinzit din cauza ca focul era prea tare.Am invatat lectia!!!Sa fii iubita si FELICITARI!!!imi indulcesti viata!Any

    Reply
  23. magda says

    September 13, 2014 at 10:34 pm

    Ador inghetata de vanilie, se poate manca si asa sau se pot prepara o multime alte minunatii cu ea.

    Reply
  24. excursii romania says

    February 2, 2015 at 5:49 pm

    Ador inghetata dar nu am incercat sa o fac acasa pana acum, dar m-ai convins ca arata atat de bine!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316