Gazda Provocarii Secrete de luna aceasta sunt chiar eu. Probabil acesta este si unul din motivele pentru care am reusit sa public reteta inainte de a fi gata luna – am vrut sa fiu o gazda harnica si buna. O fi sau nu asa, insa cu siguranta nu este singurul. Alt motiv este faptul ca am vrut sa va arat acest chec cu lamaie delicios pe care l-am gasit in bucataria Panselutei, un chec care m-a cucerit la prima vedere si pe care am vrut neaparat sa-l incerc.
Dulciurile cu lamaie sunt printre preferatele mele. Aroma parfumata si plina de prospetime a lamailor ma incanta de fiecare data, cu fiecare reteta in care le folosesc. Iar acest chec pe langa faptul ca este plin de aroma, este si un chec usor de facut cu ingrediente la indemana. Este un chec pufos, cu o textura minunata si o culoare superba.
Am respectat in mare parte reteta Panselutei insa nu m-am putut abtine sa nu adaug lemon curd in compozitie – deoarece l-am gasit singuratic prin frigider. La ornare am plusat cu smantana dulce si capsune proaspat cumparate de la piata. O minunatie!
Ingrediente
3 oua
180 gr unt
180 gr zahar
200 gr faina
3 linguri lemon curd (reteta aici )
coaja rasa de la lamaie
1 li-ta extract de vanilie
1/2 lingurita praf de copt
1 lgta bicarbonat
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 55 min. Nr portii: 12
Faina o amestecam cu coaja rasa de lamaie, praful de copt si bicarbonatul.
Untul moale, la temperatura camerei, il mixam cu zaharul timp de 5-6 minute pana cand devine pufos. Adaugam ouale pe rand. Mixam bine dupa fiecare ou adaugat iar inainte de a adauga urmatorul punem si o lingura de faina in compozitie pentru a evita taierea.
Punem faina peste crema de unt si oua si amestecam usor. La final incorporam lemon curdul – daca nu aveti lemon curd, puteti pune o lingura suc de lamaie + 2 linguri smantana – si extractul de vanilie. Omogenizam usor.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o forma medie de chec cu unt si faina. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem checul timp de 50-55 de minute, pana cand se rumeneste frumos si trece testul cu scobitoarea.
Cand checul e gata oprim focul si-l mai lasam 10-15 minute in cuptor cu usa intredeschis. Pe urma il transferam pe un gratar la racit
Cand e racit complet il ornam cu smantana indulcita si fructe proaspete. Servim in portii pufoase, umede si aromate. Enjoy!
pansy says
Super ti-a iesit ! iar lemon curd-ul suplineste limoncello al meu.Buna idee! Incearca-l si cu lime sa vezi ce bunatate iese !
Paula says
Panseluta, a fost super delicios. Buna ideea cu lime, chiar o sa sa-l incerc si asa. Pupici!