• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort cu caise, branza si caramel

Torturi Dulce Romanie

Tort cu caise, branza si caramel

Un tort de vara, cu branzica, fructe…dar de la care nu putea sa lipseasca gustul divin al caramelului. Vazusem intr-o revista mai demult un tort cu branza si caise, si mi-a ramas imaginea in minte dar si dorinta de a-l face. Eram convinsa ca branza merge foarte bine in combinatie cu caisele, dar stiam ca merge si cu caramelul la fel de bine. Atunci m-am gandit sa le combin…sa vad ce iese :)
A iesit un tort bun, delicat, usor, plin de arome…si nu-mi pare rau deloc ca l-am facut. La prima vedere am zis…hm nu e chiar ce mi-as fi dorit eu :)) Dar stiti ca de multe ori prima impresie e gresita, asa cum a fost si in cazul acesta…mi-as retrage cuvintele dar nu pot, asa ca postez reteta, pentru ca e un tort ce merita facut!

DSC_2

Caramel

100 gr zahar
80 gr unt
5 linguri smantana

Umplutura
1 kg branza de vaci
200 gr zahar
4 oua
4 linguri smantana
1 lingurita esenta vanilie
8 caise
100 gr fulgi de migdale
2 linguri amidon

Baza
200 gr migdale macinate
50 gr unt
50 ml smantana
2 oua
100 ml lapte
1 plic praf copt
1 lingurita esenta vanilie
1/2 lingurita sare
125 gr zahar
faina cat cuprinde

DSC_1

Primul lucru de care m-am apucat la dulcegaria asta a fost caramelul. Imi era dor de mirosul superb pe care il face in toata casa, care parca iti da chef de munca 😉 si in plus voiam sa fiu sigura ca iese bine si sa nu ma trezesc in toiul prepararii ca nu am caramelul ce-mi trebuie :))

Asa ca luam o cratita, punem zaharul in ea si-l lasam pe foc mic pana se topeste complet. Urmeaza sa adaugam smantana si in acest moment amestecam bine bine pentru a putea incorpora smantana si sa nu se stranga caramelul foarte tare. Adaugam si untul taiam cubulete si lasam pe foc mic pana se omogenizeaza toata compozitia.

Pentru blat…macinam migdalele la robot, din nou o sa aveti parte de un miros imbietor…adaugam untul moale, smantana, ouale, laptele, esenta de vanilie, zaharul si sarea (deci cam toate ingredientele in afara de faina si praf de copt) si amestecam pana la omogenizare.

Cantarim aproximativ 200 gr faina si o amestecam cu praful de copt, adaugam in compozitie, iar daca mai este nevoie mai completam. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare, ca sa-l putem intinde in tava. Atentie nu-l faceti foarte tare, pentru ca dupa coacere nu o sa-l mai puteti taia :)) E bine sa-l lasati mai moale, dar sa poata fi intins cu sucitorul, sau chiar mana.
Pregatim o tava cu diametrul de 24 cm, o ungem si o tapetam, apoi o ‘imbracam’ cu blatul pentru tort.

Trecem la umplutura. Nici la umplutura nu avem foarte multe de facut.
Frecam branza cu zaharul, adaugam galbenusurile, smantana, vanilia, sarea si amidonul si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen. Albusurile le batem spuma tare si le incorporam in umplutura.

Luam 1/3 din umplutura de branza si o amestecam cu 1/3 din caramel…cu delicatete, pana cand dulceata lui acopera fiecare molecula de branza 😛
In restul de 2/3 de cantitate incorporam fulgii de migdale si caisele taiate sferturi.

Preincalzim cuptorul la 160 de grade.

Peste blat turnam compozitia cu caramel, apoi mai presaram putin caramel (asa ca in poza) insa aveti grija sa va ramana o cantitate suficienta pentru decorat.

DSC_4

Caramelul il scufundam in restul de branza (cea cu migdale si caise) si dam tava la cuptor pentru aproximativ o ora. Cand e gata, tortul va capata o culoare aurie la suprafata.

Bun…partea mai grea a trecut, sau poate acum incepe :P…pentru ca trebuie sa asteptam putin pana tortul se mai racoreste, si abia apoi putem turna caramelul peste el si-l decoram cu bucati de caise.

Il portionam dupa preferinta si dorinta.
Eu am pregatit o felie mare pentru voi, pentru ca ce ramane trebuie dus degraba la Andie pentru minunata ei
provocare din luna iunie 2012 la  Dulce Romanie…caramelul 😉

Enjoy!

P.S. Daaa, am suport de tort, si sunt foarte incantata!!!!

DSC_3


38 Comments

« Oua gratinate cu sos bechamel
Pastrama de curcan »

Comments

  1. Laura Nechita says

    June 29, 2012 at 7:35 pm

    Oau, ce deliciosenie! Arata senzational, iar caisele sunt de nota 20. Cu siguranta, trebuie sa fac aceasta reteta! Te pup :)

    Reply
  2. maria mihalache says

    June 29, 2012 at 8:16 pm

    Pe cat de frumos pe atat de delicios.O combinatie minunata si pe placul meu.
    Seara buna!

    Reply
  3. Buburuza Bubu says

    June 29, 2012 at 9:36 pm

    Arata f.f. delicios! Hugs

    Reply
  4. Carol says

    June 30, 2012 at 12:00 am

    Vreau si eu o felie. Ti-a iesit superb. Si caramelul….m-ai convins sa il trec la retetele preferate.

    Reply
  5. Haplea says

    June 30, 2012 at 10:27 am

    Wow cat de bine arata!Imi place combinatia de branza cu caise!Weekend placut!

    Reply
  6. Dulcegarii culinare says

    July 1, 2012 at 10:56 am

    Arata inspaimantator de bine, jur! Ma gandesc la o mare pasca in tema data 😉 As plonja in amestecul ala de branza si n-am mai scoate capu la suprafata! Like!

    Reply
  7. catkitchen says

    July 1, 2012 at 11:59 am

    Pot sa zic ca arata fabulos ???????????? Ce mult imi place combinatia asta , sa stii ca am sa incerc si eu acest tort !!! Ador caisele !!

    Reply
  8. Mirela Goleanu says

    July 2, 2012 at 6:00 am

    Interesanta combinatie… ar trebui sa-l incerc si eu, mai ales ca este si perioada caiselor :)

    Reply
  9. Poliana says

    July 2, 2012 at 6:02 am

    Laura, ma bucur ca-ti place ;;) Si mie imi plac caisele mult, iar in combinatie cu branza sunt super! Pup

    Reply
  10. Poliana says

    July 2, 2012 at 6:03 am

    Maria, multumesc frumos! :*

    Reply
  11. Poliana says

    July 2, 2012 at 6:03 am

    Buburuza, multumesc frumos! >:D<

    Reply
  12. Poliana says

    July 2, 2012 at 6:04 am

    Carol, multumesc! :* Da, caramelul si caisele ii dau un farmec aparte.

    Reply
  13. Poliana says

    July 2, 2012 at 6:04 am

    Haplea, multumesc! Si mie im place combinatia asta, e extrem de parfumata!

    Reply
  14. Poliana says

    July 2, 2012 at 6:09 am

    Antonina :)), chiar ma bucur ca-ti place. Cred ca s-ar potrivi de minune si in varianta de pasca…dar la fel de bine i-ar sta si alaturi de o inghetata snikers delicioasa si extrem de ciocolatoasa 😛 Ti-am zis ca m-ai terminat cu reteta aia ???!!!

    Reply
  15. Poliana says

    July 2, 2012 at 6:10 am

    Magda, multumesc ;;) Normal ca poti, daca iti place! Si eu ador combinatia! Pupici

    Reply
  16. Poliana says

    July 2, 2012 at 6:17 am

    Mirela, a fost chiar buna, aromata…poate-ti faci curaj si-l prepari si tu! Pupici

    Reply
  17. Sara & Miki says

    July 2, 2012 at 8:22 am

    Minunata ideea… arata senzational… felicitari. Pup!

    Reply
  18. Alice Kitchenette says

    July 2, 2012 at 11:26 am

    Woow cat de bine arata, cu asa bunatate chiar nu te pot refuza…yummy yummy!

    Reply
  19. Poliana says

    July 2, 2012 at 7:52 pm

    Sara & Miki, multumesc frumos pentru aprecieri!Pupici

    Reply
  20. Poliana says

    July 2, 2012 at 7:52 pm

    Alice, ma bucur ca-ti place ;;) Pup

    Reply
  21. The Wandering Oltean says

    July 3, 2012 at 3:35 am

    De sus pina jos, strat cu strat .. combinatia este de milioane.

    Reply
  22. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:01 am

    @The Wandering Oltean Chiar ma bucura ca-ti place combinatia mea ;;)

    Reply
  23. Adina says

    July 3, 2012 at 2:30 pm

    Este perfecta !:)

    Reply
  24. Poliana says

    July 3, 2012 at 8:34 pm

    Multumesc Adina!

    Reply
  25. Rocsy Ciobanu says

    July 6, 2012 at 7:44 pm

    Wawww..cred ca este o super bunatate!!

    Reply
  26. Andreea says

    July 10, 2012 at 2:28 pm

    Pfuuuiiii! Cat de bine arata! Iar combinatia cu caise este fenomenala! Pup!

    Reply
  27. deyu says

    July 10, 2012 at 8:02 pm

    Nu prea am ce sa mai zic pentru ca am ramas fara cuvinte…e o minunatie aici!!! :X
    Ai niste retete superbe! Felicitari!!:-*

    Reply
  28. Poliana says

    July 12, 2012 at 7:42 pm

    Deyu, multumesc frumos pentru aprecieri si pentru cuvintele frumoase, Te pup!

    Reply
  29. Mioara says

    July 13, 2012 at 1:00 pm

    si mie imi place foarte mult, dar am o dilema, se face cu branza sarata sau dulce?

    Reply
  30. Poliana says

    July 13, 2012 at 1:05 pm

    Mioara, ma bucur ca-ti place. Eu am folosit branza de vaci simpla (cred ca i se mai spune dulce, datorita gustului dulceag) facuta la bunica acasa, deci nu avea sare si nici zahar adaugat. Pe langa ea am adaugat toate celelalte ingrediente din umplutura :) Sper ca am reusit sa explic ceea ce trebuia :)

    Reply
  31. truedelights says

    August 2, 2012 at 2:14 pm

    Arata de nota 10, iar combinatia e super!

    Reply
  32. Poliana says

    August 3, 2012 at 12:26 pm

    truedelights, multumesc!

    Reply
  33. Rita says

    August 5, 2012 at 5:19 pm

    Hei, Poliana. Trebuie sa fac pe detectivul ca sa te gasesc. Am recunoscut poza asta de Provocarea din iunie. Absolut delicios! Felicitari!

    Reply
  34. Poliana says

    August 5, 2012 at 7:48 pm

    Rita, da…facem pe detectivul reciproc :))Ma bucur ca-ti placr tortul meu! :*

    Reply
  35. Angelica says

    August 21, 2012 at 7:37 am

    Tot rafoiesc aici la tine si dau numai de bunatati…nu-i corect la ora asta sa-mi fac pofta cu asa ceva,dar nu ma pot abtine…arata asa de bine si tortuletul asta,mai ales ca-i cu caise,tare mult imi plac;-)
    Sectiune e perfecta!!!
    Pupici cu drag:-)

    Reply
  36. Mihaela Cercel says

    July 16, 2013 at 6:31 pm

    Ador combinatii branza-fructe !Delicios !

    Reply
  37. Denes Petronella says

    August 26, 2015 at 10:54 am

    arata minunat acest tort si sunt sigura ca are si un gust la fel de minunat….de aceea m-am decis sa-l incerc zilele astea. as avea totusi o intrebare…ce fel de smantana ai folosit? (din aceea lichida la cutie). abia astept sa-l gust. sper sa-mi iasa…

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 26, 2015 at 12:24 pm

      Buna Petronella! Ma bucur ca-ti place tortul si ca vrei sa-l incerci. Eu am folosit smantana grasa de la tara, insa cred ca merge si smantana dulce de gatit. Nu trebuie sa fie smantana pentru frisca. La baza s-ar putea totusi sa nu trebuiasca asa multa deci recomand ori sa reduci din smantana ori din lapte.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316