• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Blueberry Black & White Chocolate Cake

Torturi

Blueberry Black & White Chocolate Cake

Tortul acesta l-am facut in weekendul ce a trecut. Ocazia? Nu pot sa spun ca a existat o anume ocazie, pur si simplu imi era dor de un tort, si de mult aveam in minte aceasta combinatie. Voiam ceva ciocolatos, cu fructe, dar care sa nu fie greu de facut. Visam la un tort cu mai multe nivele, neaparat cu blat de ciocolata si cu crema alba completata de fructe. Initial m-am gandit sa folosesc zmeura, dar o folosisem la cateva deserturi inainte, asa ca am ales afinele.

DSC_2

Ingrediente blat

80 gr unt
75 gr zahar
200 gr ciocolata neagra
4 oua mari
1/2 lingurita sare
1 lingurita rom
100 gr faina
20 gr cacao
1 lingurita praf de copt
2 linguri lapte
80 gr smantana

Crema
200 gr ciocolata alba
200 ml frisca
1 plic intaritor frisca
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura crema whisky
300 gr afine

Decor
400 ml frisca
2 lingurite zahar vaniliat
1 lingura crema de whisky

DSC_4

Cand m-am apucat de tort, asa cum ziceam, aveam eu o vaga idee despre cum as vrea sa arate. Dar pe masura ce inaintam cu lucrul, planul se tot schimba, veneau alte idei, cele vechi fugeau de mine si uite asa a iesit acest ‘black & white’ blueberry cake. Este delicios, si la final chiar am fost super multumita de rezultat.

Cu ce sa incepem? Va spun eu, cu crema, clar! Trebuie facuta cu o seara inainte ca se aiba timp suficient pentru a se raci. Procedam in felul urmator – desi sunt convinsa ca nu e prima data cand vi se spune procedeul acesta, eu totusi il reiau ca sa nu am mustrari de constiinta ca nu am dat reteta toata – frisca o punem pe foc mic si o aducem pana la punctul de fierbere, fara a o fierbe insa, mare atentie la faza asta. Ciocolata alba o rupem bucatele iar cand frisca e bine incalzita o scufundam in ea si amestecam bine, bine  pana la omogenizare. Lasam putin la racit, dupa care putem sa adaugam extractul de vanilie (preferabil natural) si crema de whisky.
Cand s-a racit complet o punem la frigider si o lasam asa peste noapte

A doua zi avem urmatoarele lucruri de facut…spalam afinele si le lasam la strecurat…

Apoi ne apucam de blat, blaturi mai exact pentru ca vor fi doua la numar, fiecare cu diametrul de 18 cm.

Toate ingredientele pentru blat sa fie la temperatura camerei, asta inseamna ca trebuie scoase cu doua ore inainte de a ne apuca de lucru. Da, da…stiu ca sunt cam multe reguli de respectat, dar nu e asa greu. Nu trebuie decat sa retineti ca avem nevoie de crema sa fie facuta cu o seara inainte, iar pentru blat cu 2 ore inainte pregatim toate ingredientele.

Avand toate ingredientele pregatite, treaba va merge mult mai repede si mai usor. Am uitat sa precizez, dar chiar se face repede tipul acesta de blat, iar efortul este minim.

Untul il topim intr-o cratita si adaugam zaharul. Amestecam pana cand zaharul este complet topit si lasam deoparte.

Ciocolata rupta bucatele o topim separat la bain marie, sau la microunde, dupa care o adaugam peste unt si lasam sa se racoreasca putin.

Pregatim faina cu cacaoa, sarea si praful de copt.
In compozitia cu unt si ciocolata (racita la temperatura camerei) adaugam ouale pe rand, unul cate unul, si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Punem si laptele si smantana si omogenizam.

Adaugam faina si cacaoa cernute si, ajutandu-ne de tel, amestecam bine pana la omogenizare. La sfarsit punem si esenta de rom.

Cuptorul il preincalzim la foc mic, la 140-150 de grade. Pregatim doua tavi cu diametrul de 18 cm. Eu nu am avut doua tavi identice, doar una, dar din fericire am avut o cratita cu aceleasi dimensiuni si am folosit-o pe post de tava :)

Tavile le ungem cu unt, punem hartie de copt la baza, iar apoi tapetam marginile cu cacao. Impartim compozitia pentru blat in doua, binenteles ca m-am ajutat de pretiosul cantar pentru operatiunea aceasta, si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute. Aveti grija sa nu le uscati prea tare. Blatul trebuie sa iasa dens, dar nu umed si nici uscat.

Cand sunt gata blaturile, le scoatem cu grija pe un gratar si le lasam la racit.

DSC_3

Intre timp putem sa ne apucam de crema, care trebuie sa se fi racit suficient de bine pentru a fi mixata.
Deci punem mixerul in functiune si o mixam bine, bine, adaugam si intaritorul de frisca si o mai mixam pana devine pufoasa si suficient de tare pentru a umple tortul cu ea. O dam la rece.

Daca blaturile nu s-au racit inca pentru a fi taiate, trecem la frisca pentru decor. Daca tot am murdaritul mixerul, ar fi pacat sa nu profitam de ocazie :))
Frisca rece (smantana pentru frisca folosesc eu, dar cred ca merge si frisca vegetala) o mixam un minut, dupa care adaugam zaharul vanilat si mai mixam pana se intareste. Punem si crema de whisky si mai mixam pentru 1-2 minute. O lasam la rece.

In aceasta faza, avem pregatit tot ce ne trebuie pentru tort. Luam un platou sau o farfurie intinsa pentru a asambla tortul.

Blaturile le taiem in doua cu ajutorul unui cutit cu taisul lung si subtire, sau cu ajutorul feliatorului de torturi (daca aveti asa ceva). Punem o jumatate de blat pe platou, intindem 1/4 din crema, presaram afine din loc in loc, punem urmatorul blat si tot asa pana cand ultimul strat va fi unul de crema. Umplem cu frisca golurile ramase intre blaturi, iar restul de frisca il folosim pentru decor.

Eu am facut valuri din frisca de sus pana jos, inclusiv deasupra tortului, apoi am presarat afine din loc in loc.
Dam tortul la rece pentru 1-2 ore pentru a se mai intari crema si frisca, dupa care putem sa ne portionam felii dupa pofta si dorinta.

Mie nu mi s-a parut un tort greu de facut, intr-adevar sunt cateva etape prin care trebuie sa trecem pana la obtinerea preparatului final, dar sunt destul de usor de executat.

Daca a fost bun?? Cum sa raspuns la intrebarea asta…a fost un tort cu blat dens, ciocolatos (dar cu toate astea a fost si putin aerat), completat de o crema fina, alba, ciocolatoasa cu aroma de whisky, la care s-a mai adaugat pata de culoare si prospetime data de afine. Mai are rost sa zic ca a fost super, si ca n-a rezistat mai mult de 2 zile? :))

Eu sper sa va placa.
Enjoy!

DSC_1


34 Comments

« Briose cu morcov si dovlecel
Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate »

Comments

  1. Buburuza Bubu says

    July 12, 2012 at 8:42 pm

    WoooW cat de bine si apetisant arata!!!!hugs

    Reply
  2. DiaMar bucataria galbena says

    July 12, 2012 at 9:17 pm

    Daca nu vin eu pe capul tau,tot este bine.Ma omori de tot cu ciocolatoasele tale.Super bun.Pup!

    Reply
  3. Carol says

    July 12, 2012 at 9:21 pm

    Un tort de nota 10! Ce înalt l-ai făcut .. Yammy..
    Aștept și eu sa merg în weekend sa culeg blueberry și să fac dulceață. Pup.

    Reply
  4. Delicious Flavours says

    July 13, 2012 at 5:22 am

    Wooow, asta da tort, superb!
    O zi frumoasa, pupici :)

    Reply
  5. Adnia says

    July 13, 2012 at 5:57 am

    ce-mi placeeeeeeeeeeee!

    Reply
  6. Mirela Goleanu says

    July 13, 2012 at 7:12 am

    Foarte bun tortul ! Arata nemaipomenit de bine !

    Reply
  7. Sara & Miki says

    July 13, 2012 at 8:12 am

    Minunat ti-a iesit… felicitari! Pup si week-end placut!

    Reply
  8. Timea says

    July 13, 2012 at 8:27 am

    Arata minunat si e exact genul de tort ce il fac cel mai des si imi place la nebunie. pup

    Reply
  9. Simona says

    July 13, 2012 at 1:40 pm

    Foarte apetisant arata!! Felicitari!
    Pupici

    Reply
  10. Mare Maria says

    July 13, 2012 at 3:13 pm

    Felicitari pentru tort!!!!! Este deosebit de apetisant…delicios :X! Pupici

    Reply
  11. LauraAdamache says

    July 13, 2012 at 3:49 pm

    Cat este de apetisant tortul tau, draga mea!!! Imi permit sa ma servesc virtual cu o feliuta, oki? Pup cu drag!

    Reply
  12. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:23 pm

    Buburuza, ma bucur tare mult ca-ti place! :*

    Reply
  13. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:24 pm

    Mihaela :)) Eu te astept daca vrei sa vii! Pup

    Reply
  14. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:25 pm

    Carol multumesc frumos! Spor la cules iti doresc, si sa-mi dai si mie un borcanel cu dulceata 😛 Pupici

    Reply
  15. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:25 pm

    Angela, multumesc frumos! O zi frumoasa si tie! :*

    Reply
  16. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:25 pm

    Adnia, ma bucur mult!!! Pupici

    Reply
  17. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:26 pm

    Mirela, multumesc de aprecieri. A fost foarte gustos! Pupici

    Reply
  18. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:27 pm

    Sara&Miki, multumesc frumos! Un weekend frumos va doresc si eu! Pupici

    Reply
  19. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:27 pm

    Timea, asa este…e foarte bun, ma bucur ca-ti placre tortul meu! Pupici

    Reply
  20. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:28 pm

    Simona, multumesc frumos! :*

    Reply
  21. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:28 pm

    Maria ma bucur tare mult ca-ti place, a fost intr-adevar foarte bun! Pupici

    Reply
  22. Poliana says

    July 14, 2012 at 12:29 pm

    Laura, ma bucur tare, tare mult ca-ti place!! Te rog, serveste cu incredere! Pupici!

    Reply
  23. Rocsy Ciobanu says

    July 14, 2012 at 5:42 pm

    Ce frumos le prezinti!

    Reply
  24. Poliana says

    July 14, 2012 at 8:23 pm

    Rocsi, multumesc…inca nu e chiar cum as vrea eu, dar mai am timp sa progresez :)

    Reply
  25. Cornelia says

    August 22, 2012 at 6:30 pm

    Arata foarte bine tortul tau. Cand mai faci, daca se poate… as vrea si eu o felie. Daca nu e cu suparare… :)

    Reply
  26. speranta says

    October 12, 2012 at 6:08 am

    imi ploua deja in gura.bunbun.

    Reply
  27. Anonymous says

    November 24, 2013 at 10:18 am

    cu ce as putea inlocui cremma de whiskey daca e un tort pentru copii?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      November 24, 2013 at 12:44 pm

      Nu cred ca neaparata nevoie sa o inlocuiesti pentru ca e o cantitate foarte mica insa daca vrei sa o inlocuiesti pentru crema poti folosi o lingura de lapte, iar pentru decor poti sa o scoti complet.

      Reply
  28. Anonymous says

    September 21, 2014 at 11:12 am

    De ce este important ca frisca sa nu fiarba deloc si daca dupa adaugarea ciocolatei albe mai este nevoie sa tinem cratita pe foc (referitor la crema)?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      September 23, 2014 at 12:17 pm

      Frisca nu trebuie sa fiarba pentru ca pe urma nu mai poate fi mixata. Daca frisca nu e suficient de fierbinte pentru a topi ciocolata complet se mai poate pune pe foc mic, pana cand se topste ciocolata alba.

      Reply
  29. laura C says

    December 22, 2014 at 10:12 am

    Am facut acest tort, este delicios, merita!

    Reply
  30. Iulia F says

    January 19, 2015 at 12:03 pm

    Buna! Când spui “frisca trebuie pusa pe foc mic” te referi la smantana pt frisca sau la smantana batuta si transformata in frisca?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 23, 2015 at 6:59 pm

      Buna. Nu ar mai avea rost sa bati frisca si sa o pui dup-aia pe foc. E vorba de smantana pentru frisca.

      Reply
  31. raluca neagu says

    June 29, 2018 at 2:17 pm

    Nu ai specificat cand se pune intaritorul la crema.Multumesc

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316