• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Tarte/Placinte sarate / Placinta cu branza, praz si spanac

Tarte/Placinte sarate Aperitive

Placinta cu branza, praz si spanac

De multe ori ma apuca pofta de placinta, si de cele mai multe ori aceasta placinta e cu branza sau spanac iar celelalte ingrediente mai variaza. Poate daca mi-ar placea carnea la fel de mult ca si branza, as face si o placinta cu carne…sau, poate daca mi-ar placea (macar asa putin) si ciupercile, as face si cu ciuperci…dar nu, deocamdata am ramas la varianta cu branza, la care am adaugat si leguminoase. Sper ca pe viitor sa-mi mai largesc aria de ingrediente, sigur va fi asa…doar ca e nevoie de rabdare (ma cunosc eu pe mine). Dar sa nu ne mai pierdem in cuvinte fara rost, ceea ce trebuie sa va spun, si probabil asa trebuia sa incep, e ca mi-a placut grozav placinta asta, si am mancat fara masura :))
Placinta cu branza, praz si spanac_2
 
Aluat
400 gr faina
100 gr smantana
100 gr unt
1 ou
1/2 lingurita sare
3 linguri apa f rece
 
Umplutura 1
400 gr branza de vaci
200 gr telemea
2 oua
sare
piper
nucsoara
 
Umplutura 2
1 praz
200 gr spanac
200 gr cascaval
1/2 leg marar
1 lingura seminte de pin
sare
piper
1 ou
 
Pentru uns
 1 ou + 1 lingura smantana
 
Timp de pregatire: 30 min. Timp de coacere: 40-45 min.
Placinta aperitiv cu branza, praz si spanac_1
 
Aluatul l-am pregatit eu cu mainile mele, am fost tare harnica 😛 si, pe langa acest lucru am redus cantitatea de unt, si l-am inlocuit cu o parte de smantana de casa, nu dintr-aia de 12% grasime din magazin, pentru mine aia nu e smantana…e un fel de iaurt mai gras :)
 
Faina o cernem iar in mijloc facem o groapa unde punem untul taiat cubulete. Amestecam bine cu ambele maini pana obtinem un aluat nisipos. In acest moment putem sa adaugam oul, smantana si sarea si amestecam din nou. Apa o punem pe rand, cate o lingura…pentru a ne putea opri la nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, nelipicios si elastic, de aceea framantam bine dupa fiecare lingura de apa, si doar daca mai este nevoie o adaugam si pe urmatoarea. Cand am terminat invelim aluatul in folie transparenta si-l punem la rece pentru jumatate de ora, cel putin.
 
In acest timp putem sa pregatim umplutura, deloc greu la partea aceasta. Pentru umplutura 1 punem toate ingredientele intr-un vas si amestecam bine cu lingura, furculita, sau ce aveti la indemana :P, pana cand se omogenizeaza bine. Sare si piper punem dupa gust. 
 
Pentru umplutura 2…spanacul (eu am folosit proaspat) il spalam bine in cateva ape, apoi il oparim in apa cu sare pentru 5 minute. Il lasam la racit, il  scurgem bine de apa apoi il taiem marunt. Prazul si mararul le taiem marunt si le punem peste spanac. Adaugam cascavalul ras, semintele de pin, oul si amestecam bine. La final punem sare si piper dupa gust. Buuuun…haideti ca am terminat si cu treaba asta.
 
Pregatim o tava de copt, a mea a avut 24/24cm, o tapetam cu hartie de copt. Cuptorul il preincalzim la 200 de grade.
 
Scoatem aluatul de la rece si il impartim in patru parti, cat de cat egale.
Fiecare bucata de aluat o intindem intr-o foaie subtire (o sa fie subtire de tot, credeti-ma) incercand sa-i dam o forma patrata cat de cat – patrata in cazul meu pentru ca asa era tava – dar mai bine as spune ca ii dam o forma de tava:P 
 
Punem o foaie de aluat in tava, jumatate din umplutura de branza, o alta foaie, umplutura cu spanac, alta foaie si apoi umplutura de branza ramasa, iar la final punem ultima foaie pe care o intepam din loc in loc cu furculita. Deasupra turnam amestecul de ou cu smantana. Introducem placinta la cuptor, si o lasam la foc mare pentru 30 de minute, apoi reducem focul la 180 de grade si mai coacem aproximativ 15 minute pana cand e rumenita bine.
 
Asteptam sa se raceasca, apoi o portionam dupa preferinta….in bucati mari, care pot fi si inegale  – cel care o imparte o ia pe cea mai mare. Pofta buna!

Placinta aperitiv cu branza, praz si spanac_0055


25 Comments

« Biscuiti cu mere, scortisoara si fulgi de ovaz
Prajitura cu mere »

Comments

  1. Alina Vicu says

    November 29, 2012 at 6:57 am

    Arata tare bine! Fur si eu o bucatica :)
    Cat despre smantana 12% eu zic ca e un iaurt cu amidon… dar daca nu gasesc de casa, folosesc din aia :”> ;;)
    Pupici

    Reply
  2. coco says

    November 29, 2012 at 8:16 am

    daaa , e tare bunuta !

    Reply
  3. Gabriela says

    November 29, 2012 at 8:55 am

    Arata foarte bine! Nu am incercat niciodata varianta cu praz si spanac, dar ma gandesc ca este buna. Mai ca as lua si eu o bucata de la tine!

    Reply
  4. kalua says

    November 29, 2012 at 8:56 am

    Arata bestial si cum eu ma dau in vant dupa asa ceva, sigur o voi face candva.

    Reply
  5. Alex says

    November 29, 2012 at 9:55 am

    Faina reteta si foarte frumos prezentata!

    Reply
  6. Simona says

    November 29, 2012 at 10:28 am

    Arata super!!! Ma voi servi si eu cu cateva bucati..

    Reply
  7. Dohotariu-Avram Alina says

    November 29, 2012 at 11:01 am

    Aș mânca și eu o bucățică, dar fără spanac:). Nu prea îl ador. Te pup.

    Reply
  8. Lilly says

    November 29, 2012 at 11:04 am

    Mamma mia ce poftaciune mi-ai facut!

    Reply
  9. Sara & Miki says

    November 29, 2012 at 11:33 am

    Minunat, e pe gustul meu. Servesc si te pup!

    Reply
  10. Irina (Bucataria Irinei) says

    November 29, 2012 at 1:22 pm

    Nu am incercat varianta aceasta. Este foarte atragatoare.

    Reply
  11. Paradis says

    November 29, 2012 at 2:31 pm

    Faina reteta pentru masa de Sarbatori!Arata yum!

    Reply
  12. Simona says

    November 29, 2012 at 4:27 pm

    Arata minunat,servesc si eu o bucatita!!!

    Reply
  13. Adela Zilahi says

    November 29, 2012 at 4:58 pm

    Stau, privesc, salivez … si doar atat :(… regimul… bat-o vina !!!!… arata super gustoasa si cred ca raman doar cu privitul :) . Pupic dulce!! Wee minunat!

    Reply
  14. Mihaela Mihalache says

    November 29, 2012 at 5:18 pm

    Vai, cum poate sa arate!!! Nu poate să nu fie decat foarte, foarte buna :)
    O seara buna,
    Pupici

    Reply
  15. Kyra says

    November 29, 2012 at 6:29 pm

    Esti cumva vrajitoare? Faci numai minuni cu minutele alea harnice. 😉 😀

    Reply
  16. Buburuza Bubu says

    November 29, 2012 at 10:59 pm

    Ti-au mai ramas ceva frimituri? :) Vreau si eu!

    Reply
  17. Any says

    November 29, 2012 at 11:08 pm

    Cred ca-i foarte buna!
    Te asteapta un premiu la mine pe blog!

    Reply
  18. adnia says

    November 30, 2012 at 7:54 am

    din pacate n-am cuptor si nu mai pot sa-mi fac si eu deocamdata, dar ador placintelele astea cu spanac!

    Reply
  19. Mihaela - mykyduta says

    November 30, 2012 at 9:58 am

    Am trecut-o pe lista pentru saptamana viitoare ca tare pofta mi-ai facut :))
    Te puuup

    Reply
  20. Flori says

    November 30, 2012 at 5:22 pm

    O reteta de notat. :) Pare delicioasa!

    Reply
  21. DiaMar bucataria galbena says

    November 30, 2012 at 6:36 pm

    Ce bine arata!Trebuie incercata.Pup!

    Reply
  22. Disturbingly Delicious says

    November 30, 2012 at 9:19 pm

    Paula, te astept pe la mine ca te asteapta un premiu 😉

    Reply
  23. Paula Gafitescu says

    December 2, 2012 at 1:58 pm

    Va multumesc mult de tot pentru aprecieri si ma bucur tare, tare ca va place placinta mea! Pupici tuturor!

    Diana, multumesc mult pentru premiu!

    Reply
  24. Alexandra says

    February 16, 2016 at 12:42 pm

    Buna ziua! Te rog frumos sa imi spui branza de vaca e branza proaspata sau de care folosesti? Multumesc!
    Felicitari inca o data pentru toate retetele tale!
    Pup.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 17, 2016 at 7:29 am

      Buna Alexandra. Pentru placinta asta am folosit branza proaspata de vaca, de la tara. Pentru prajituri mai folosesc si branza cremoasa din comert. O zi frumoasa!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316