• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Prajituri

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Mai aveam putin caramel in frigider, si m-am gandit ca trebuie facut ceva cu el, nu doar mancat pur si simplu, sau uns pe paine :)) Aveam si provizii serioase de ciocolata alba, nu stiu exact pentru ce le-am facut, dar cine s-ar fi uitat la mine in debara ar fi zis: maaaama…asta numai ciocolata alba mananca :))) Normal ca nu puteam sa las o astfel de impresie (desi nu cred ca era aveam nimic de pierdut cu asta) asa ca i-am venit de hac ciocolatei cu super tortul cu afine, si cu aceasta prajiturica ciocolatoasa si carameloasa.

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate_1

Blat

60 gr unt moale
80 gr zahar brun
150 gr cioco alba
50 ml smantana
1 lingura lapte
75 gr faina
1 lingurita rasa cu praf de copt
2 oua mari
1/2 lingurita esenta de vanilie


Crema
200 gr ย frisca liuchida
200 gr cioco alba
50 gr unt
100 gr nuci
4 linguri zahar
caramel dupa preferinta

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate_3

Nimic greu la prajitura asta, poate parea mai complicata pentru ca sunt mai multi pasi in procesul de ‘facere’, dar nu e de speriat.
Pentru blat ar fi bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Se lucreaza mult mai usor asa, si sansele de a avea surprize neplacute sunt mici.

Untul il punem la topit pe foc mic, adaugam aharul si lasam pe foc pana cand acesta din urma este topit complet. Dam deoparte si lasam amestecul putin sa se racoreasca.

Faina o amestecam cu praful de copt. Ciocolata o rupem bucatele si o topim pe bain marie, sau microunde.
Adaugam ciocolata peste unt si omogenizam. Treptat adaugam cate un ou, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Punem smantana si laptele, si din nou amestecam. Pentru amestecare este suficient un tel, nu are rost sa murdariti mixerul decat daca vreti neaparat ๐Ÿ˜›
La sfarsit incorporam faina cernuta, amestecand bine ca sa nu ramana cocoloase, apoi adaugam esenta de vanilie.

Pregatim o tava de dimensiuni 24/24 cm cu hartie de copt. Incalzim cuptorul la foc mic cca 140-150 de grade celsius. Turnam blatul pentru prajitura in tava si o coacem pentru aproximativ 40-45 de minute.

Cand e gata o scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca in tava.
Cat timp se raceste prajitura, ne apucam de crema…

Frisca o punem pe foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupta bucatele si untul si amestecam bine, lasam la racit. Cand s-a racit suficient de bine punem vasul cu crema la congelator pentru jumatate de ora. Timp suficient ca sa ne apucam de nucile caramelizate.

Punem cele 4 linguri de zahar pe foc mic,si lasam sa se caramelizeze. Cand zaharul e topit complet adaugam si nuca apoi amestecam bine, astfel incat nucile sa fie complet acoperite.
Punem nucile pe o planseta, iar cand au ajuns la o temperatura suportabila mainii (nu va dura foarte mult, pentru ca zaharul caramelizat se solidifica foarte repede, iar temperatura scade la fel de repede) luam o punga curata mai groasa, punem nucile in ea si le sfarmam (aka lovim) cu ajutorul sucitorului. Acum e momentul sa va descatusati de toata tensiunea (daca nu aveti probleme, atunci pentru voi va fi o mica distractie).

Reteta de caramel o puteti lua deย aici, si ar fi bine ca el sa fie pregatit inainte de a va apuca de prajitura.
Buun, cred ca au trecut si cele 30 de minute alocate sederii cremei la congelator, si e momentul sa punem si mixerul in functiune. Pana la urma tot nu scapam de intrebuintarea lui.

Scoatem crema din congelator si incepem sa o mixam la viteza medie spre mare pana cand devine pufoasa si e suficient de intarita. Adaugam nucile caramelizate si cu ajutorul unei spatule le integram in crema cu miscari de jos in sus.

E momentul pentru asamblarea prajiturii. Insa nu e cine stie ce moment pentru ca asamblarea aproape ca se face singura ๐Ÿ˜›

Peste prajitura turnam crema si nivelam, o taiem cubulete si ornam cu caramel (din abundenta daca va place foarte dulce) .

Este o prajitura care iese destul de dulce, dar nici nu ar avea cum altfel doar are un as in maneca – aka caramelul. Dar este perfecta pentru zilele cand vrei sa-ti indulcesti viata cu ceva…caramelos si ciocolatos.

Enjoy!

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate_2


30 Comments

« Blueberry Black & White Chocolate Cake
Turtite de dovlecel »

Comments

  1. Carol says

    July 15, 2012 at 12:37 am

    In fiecare zi ma surprinzi cu ce bunatati faci. Caramelul este foarte ispititor. Mi-ar place sa am si eu o bucatica din prajitura ta minunata.

    Reply
  2. mirela says

    July 15, 2012 at 6:16 am

    Super arata,,,yamiii!!!
    pupp!

    Reply
  3. Buburuza Bubu says

    July 15, 2012 at 7:15 am

    Arata absolut delicios iar gustul e pe masura!!

    Reply
  4. Haplea says

    July 15, 2012 at 8:46 am

    Arata tare bine!!!Apetisanta prajitura!!!

    Reply
  5. Dorina says

    July 15, 2012 at 9:52 am

    Ce bunatate ai tu aici…

    Reply
  6. Antonina says

    July 15, 2012 at 9:52 am

    Arata intr-un mare fel !!

    Reply
  7. Sara & Miki says

    July 15, 2012 at 5:06 pm

    Minunat arata, minunata prezentarea. Pup!

    Reply
  8. Adina says

    July 15, 2012 at 6:41 pm

    Vreau 3 bucati din prajitura asta !:)

    Reply
  9. Andreea says

    July 15, 2012 at 6:43 pm

    Terbil de bine arata! Vreau si eu o bucatica! :)

    Reply
  10. Adela Zilahi says

    July 15, 2012 at 7:40 pm

    Arata minunata! Imi place farfurioara! Pupici!

    Reply
  11. Poliana says

    July 16, 2012 at 5:58 am

    Carol, multumesc pentru cuvintele frumoase, te poftesc la mine! Pup si o zi minunata!

    Reply
  12. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:01 am

    Mirela, multumesc! Pupici

    Reply
  13. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:07 am

    buuruza, ma bucur ca-ti place prajiturica mea! Pup

    Reply
  14. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:08 am

    Haplea, multumesc!

    Reply
  15. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:08 am

    Dorina, iti place? ;;) ๐Ÿ˜› Pup

    Reply
  16. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:08 am

    Antonina, multumesc!! Pup

    Reply
  17. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:09 am

    Sara&Miki, multumesc frumos pentru aprecieri! Pupici

    Reply
  18. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:12 am

    Adina, s-a facut…vii tu dupa ele? ๐Ÿ˜‰

    Reply
  19. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:12 am

    Andreea, ma bucur ca-ti place, si te astetp in vizita! ๐Ÿ˜€

    Reply
  20. Poliana says

    July 16, 2012 at 6:12 am

    Adela, multumesc, si mie imi place! :)

    Reply
  21. The Wandering Oltean says

    July 17, 2012 at 3:25 am

    Foarte bine arata.. delicata

    Reply
  22. bumi says

    July 17, 2012 at 4:16 am

    iar mi-ai facut pofta

    Reply
  23. Poliana says

    July 17, 2012 at 6:18 am

    Oltean, ma bucur ca-ti place! :)

    Reply
  24. Poliana says

    July 17, 2012 at 6:18 am

    Bumi, te servesc cu o portie? :)

    Reply
  25. Rocsy Ciobanu says

    July 21, 2012 at 5:54 pm

    E genul de prajiturica ce nu te saturi de ea!

    Reply
  26. Rita Oarga says

    August 17, 2012 at 10:24 am

    Ce bine arata! Mor de pofta.

    Reply
  27. mandala says

    October 17, 2012 at 2:53 am

    Noroc ca e noapte si bucataria e inchisa:)))

    Reply
  28. Mihaela Velicu says

    January 21, 2013 at 8:23 am

    Arata foarte bine!

    Reply
  29. Daniela says

    February 19, 2021 at 5:12 pm

    Dar in crema nu se spune nimic de unt . Cand se pune ?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 29, 2021 at 1:10 pm

      Buna Daniela, este precizat in reteta: “Frisca o punem pe foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupta bucatele si untul si amestecam bine, lasam la racit.”.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316