• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Dulciuri diverse / Turta dulce

Dulciuri diverse Biscuiti

Turta dulce

Turta dulce!! A fost o adevarata nebunie pe blogosfera cu turta dulce in ultima perioada. Am admirat o multime de poze, idei si prezentari minunate. Eu, la randul meu am facut turta dulce, nu stiu exact cand m-am hotarat, cert e ca mi-am propus sa o fac cu ceva timp in urma si asta probabil s-a intamplat cand am stat sa admir comorile delicioase facute de draga mea Rita. 
 
Reteta am preluat-o din cartea ‘Saved by Bake’ a lui Marian Keys, si a fost intr-adevar o reteta reusita pe care o recomand cu incredere.
 Turta dulce_4
Ingrediente
250 gr miere
100 gr zahar brun
1 lingurita scortisoara
1 praf nuscoara rasa
1 praf cardamon
1 steluta anason
1 lingura cacao
100 gr unt
500 gr faina
1 ou
1 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
 
Decor
1 albus
250 gr zahar pudra
2-3 picaturi suc de lamaie
bomboane colorate
 
Timp de preparare: 25 min. Timp de coacere: 8 min. Timp de ornare: 1 ora
 Turta dulce_2
Zaharul impreuna cu mierea se pun pe foc, se adauga scortisoara, nuscoara, cardamonul, steluta de anason, untul si cacaoa si se lasa pe foc pana cand compozitia devine omogena, iar zaharul si untul sunt complet topite. Se ia amestecul de pe foc, se scoate steluta de anason si se lasa deoparte timp de 3-4 minute. Oul se bate usor apoi se incorporeaza in amestecul cu miere. 
 
Faina se cerne impreuna cu sarea si praful de copt iar in centru se face o adancitura in care se pune compozitia lichida si se incepe framantarea. Vom obtine un aluat omogen , poate usor lipicios, deci sa nu va ingrijorsati daca nu se desprinde foarte usor de pe mana, lasati-l asa. Invelim aluatual in folie alimentara si-l dam la rece peste noapte. Poate fi lasat in frigider chiar si 2-3 zile.
Impartim aluatul in doua si intindem cate o foaie din fiecare bucata, sa nu fie foarte subtire ( cca. 0,5 – 0.7 mm grosime ) apoi decupam aluatul cu formele dorite. Eu am folosit inimioare, stelute si clopotei – asa ceva am avut in casa. 
 
Pregatim tava de la aragaz cu hartie de copt, preincalzim cuptorul la 180 de grade. Transferam turta in tava si o coacem timp de 7-8 minute pana inainte ca ea sa-si schimbe culoarea. Scoatem tava din cuptor, lasam turta 2-3 minute in tava (fiind destul de moale) apoi o transferam cu grija pe un gratar la racit.
 Turta dulce_3
Pentru ornat batem spuma tare un albus de ou cu un praf de sare si 2-3 picaturi de zeama de lamaie. Adaugam zaharul pudra cate o lingura o data si mixam bine dupa fiecare adaugare. Trebuie sa obtinem o glazura cremoasa, care poate fi modelata cu usurinta, fara a-si pierde forma. Daca este cazul adaugati mai mult zahar.  
Decoram fiecare turta dulce cu glazura si bilute colorate de zahar. Eu am avut insipratie si nu prea, insa avand in vedere ca e prima mea experienta atat in ce priveste turta dulce cat si glazura de zahar sunt multumita de rezultat 😛 Am spart gheata, am trecut de ce a fost mai greu, de acum incolo pot sa ma joc cu formele si decorul mult mai degajata :))
 
Enjoy!

Cu aceasta reteta particip la concursul pentru un logo personalizat organizat de Ama in bucatarie si LLStudio. 
 Turta dulce_1


54 Comments

« Rulada de porc cu ardei si cascaval afumat
Briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita »

Comments

  1. Ioana says

    December 12, 2012 at 6:57 am

    Daaaaa, foarte frumos arata! Bravo! :)

    Reply
  2. mandala says

    December 12, 2012 at 7:04 am

    Sant tare frumoase figurinele tale!

    Reply
  3. Alina Vicu says

    December 12, 2012 at 7:18 am

    Cat sunt de frumusele si merg perfect pe vremea asta ca din povesti!
    Sa pastrezi si pentru mine una! Pup

    Reply
  4. Micky Apostu says

    December 12, 2012 at 7:31 am

    Foarte frumoase pozele, si delicioasa turta dulce. Trebuie sa ma incumet si eu, desi nu am atata rabdare la decorat! Pupici

    Reply
  5. Alex says

    December 12, 2012 at 7:49 am

    Ce răsfăț. Așa da.I luv turta dulce !!!

    Reply
  6. Dana says

    December 12, 2012 at 8:03 am

    Toata lumea e pe turta dulce! Yuupii vine Craciunul!!!
    Tare delicate sunt.

    Reply
  7. Kyra says

    December 12, 2012 at 8:12 am

    Bravo Paula.
    Arata perfect.
    Si sint sigura ca este si buna.
    Eu insa sint tributara turtei dulci pufoase pe care o mincam pe vremea cind eram o scolarita indragostita. 😉
    O faceau la cuptorul din coltul bulevardului pe unde ma plimbam cu dragostea mea. 😀
    Asa ca, noi facem din aia pufoasa.

    Reply
  8. coco says

    December 12, 2012 at 8:14 am

    eu le-as pastra :)

    Reply
  9. Disturbingly Delicious says

    December 12, 2012 at 8:23 am

    Frumooooos!!!! Asa ca de Craciun 😉 Pupici

    Reply
  10. Rita Oarga says

    December 12, 2012 at 8:24 am

    Paula, iti multumesc din suflet pentru vorbele frumoase. Turtele tale sunt minunate. De la zaharul brun si lingurita de cacao au prins o culoare foarte frumoasa si arata extraordinar in cutia aia rosie. Sunt convinsa ca oricine s-ar bucura sa le primeasca. Mult spor la pregatirile pentru Craciun!

    Reply
  11. mirela says

    December 12, 2012 at 9:08 am

    Foarte frumoase!!!!ador turta dulce!!!

    Reply
  12. Simona says

    December 12, 2012 at 9:24 am

    Cat de frumoase ti-au iesit! Trebuie sa ma apuc si eu sa fac.. mai ales ca am descoperit blogul Ritei.. Pupici

    Reply
  13. Rocsy Ciobanu says

    December 12, 2012 at 9:26 am

    Ce frumoasa este, dar ce aromata.Bravo …

    Reply
  14. Irina (Bucataria Irinei) says

    December 12, 2012 at 9:28 am

    Anul acesta nu am facut turta dulce asa ca ma servesc de la tine. Arata minunat!

    Reply
  15. Dohotariu-Avram Alina says

    December 12, 2012 at 9:44 am

    Nici eu nu am făcut până acum și am văzut că e plină blogosfera de turtă dulce. Sper că o sa fac până la sărbători.

    Reply
  16. Carol says

    December 12, 2012 at 11:39 am

    M-ai inebunit! Nici nu mai pot lucra acum :( vreau si eu o duzina:)….. Chiar aveam in plan sa fac o portie, varianta de psot. Ale tale arata atat de bine insa…si ornamentele sunt de nota 10. BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!

    Reply
  17. Maya says

    December 12, 2012 at 12:52 pm

    Ce frumuseti si cîta rabdare! Jos palaria!

    Reply
  18. Danutza says

    December 12, 2012 at 1:44 pm

    Ce bine ti-a iesit turta dulce …deja imi imaginez aroma si gustul fin …mmm! Bravo!!!

    Reply
  19. Angelica says

    December 12, 2012 at 1:44 pm

    Cat sunt de frumoase!!!
    Intradevar peste tot numai turta dulce in perioada asta,dar oricate variante as privi,toate imi plac fooooarte mult si nu ma pot plictisi de acest desert ,nici sa-l mananc ,nici sa-l privesc.Are un farmec aparte,farmecul iernii si al Craciunului.
    Felicitari!Ti-a iesit foarte frumos!
    Traiasca si Rita,mama turtei dulci decorate cu royal icing ,ca tare multe am avut de invatat de la ea.Multumim Rita!!!
    Pup cu drag Paula!

    Reply
  20. catkitchen says

    December 12, 2012 at 1:53 pm

    Asa este !! Am innebunit cu totii cu atata turta dulce , dar e asa frumos sa o poti pregati singurel !! 😉 Eu abia astept sa mai fac !!!
    Tare frumos ti-a iesit !!! <3

    Reply
  21. Cristina says

    December 12, 2012 at 1:53 pm

    FFF frumos decorata! As veni pana la tine sa gust una!

    Reply
  22. Mihaela - mykyduta says

    December 12, 2012 at 5:19 pm

    sunt superbe!!!!!!
    trebuie sa incerc si eu.
    te puuup!

    Reply
  23. Buburuza Bubu says

    December 12, 2012 at 6:01 pm

    Pozele spun totul!!!Felicitari! Hugs

    Reply
  24. GelaDumi says

    December 12, 2012 at 9:10 pm

    Sunt superbe turtele tale dulci! Si eu am facut turtele Ritei si am incantat pe toata lumea cu gustul lor, dar nu am facut si poze asa frumoase ca tine.

    Reply
  25. Paula Gafitescu says

    December 13, 2012 at 8:15 pm

    Ioana, multumesc mult! Pup

    Reply
  26. Paula Gafitescu says

    December 13, 2012 at 8:26 pm

    Mandala, multumesc! :*

    Reply
  27. Oana D. says

    December 14, 2012 at 7:45 pm

    Imi place tare mult cum te pricepi sa faci turta dulce. Eu nu am atata rabdare sa bibilesc turtitzele….

    Reply
  28. Claudia Mic says

    December 15, 2012 at 2:51 am

    Turta dulce cu “parfum” de Craciun, asa sa-l asteptati pe Mosu’ cu multe bunatati 😀

    Reply
  29. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:20 pm

    Alina, multumesc frumos! Pastrez cate vrei tu! Pupici

    Reply
  30. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:21 pm

    Micky, multumesc mult! Nici eu nu am prea multa rabdare, dar am facut-o intr-o zi cand nu aveam nimic altceva de facut, si am fost destul de relaxata. Pup

    Reply
  31. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:23 pm

    Alex, eu recunosc ca pana acum nu m-am gandit prea mult sa fac turta dulce, dar sunt feiricita ca am facut-o, mai ales pentru piticul meu! Pupici

    Reply
  32. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:24 pm

    Dana, asa este. Pregatirile de Craciun sunt in plina forta 😉 Pup

    Reply
  33. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:25 pm

    Kyra, pana acum si eu tot dintr-aia pufoasa faceam/mamcam, si-mi place grozav de mult! Dar…am vrut sa incerc si aceasta varianta 😉 Pupici

    Reply
  34. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:27 pm

    Coco, si eu as face la fel…dar hotomanul meu mic tot imputineaza stocul de turta dulce 😛

    Reply
  35. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:27 pm

    Diana, asa este :) Pup

    Reply
  36. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:28 pm

    Rita, oricand, le meriti din plin! Ma bucur ca-ti place turta mea dulce. Pup

    Reply
  37. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:39 pm

    Mirela, ma bucur ca-ti place! Pup

    Reply
  38. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:40 pm

    Simo draga, ma bucur ca-ti plac si ca ai descoperit un blog de suflet ca cel al Ritei, Pup!

    Reply
  39. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:41 pm

    Rocsi, multumesc mult. Pup!

    Reply
  40. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:41 pm

    Irina, cum ai putut rata asa ceva? :) Serveste cu incredere ;)Pup

    Reply
  41. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:42 pm

    Alina, neaparat sa incerci si tu, daca tot e sezonul 😉

    Reply
  42. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:42 pm

    Carol, iti multumesc mult. Mereu ai cuvinte tare frumoase pentru mine, as vrea sa te servesc cu turta de la mine cu mare drag!!Pup

    Reply
  43. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:43 pm

    Maya, multumesc mult! Mi-a luat ceva timp turtica asta, dar a meritat :)

    Reply
  44. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:44 pm

    Danutza, ma bucur mult ca-ti place! Pup

    Reply
  45. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:45 pm

    Angelica, asa este. Si eu admir turta dulce peste tot unde o gasesc, ornata in fel si fel de moduri diferite si pline de inspiratie. Este intr-adevar de mare efect in aceasta perioada. Pupici

    Reply
  46. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:48 pm

    Magda, am vazut turtele tale superbe, si am citit prin ele incantarea cu care le faci si le prezinti. Suntem in plin sezon 😉

    Reply
  47. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:48 pm

    Cristina, vino ca te astept :) Pup

    Reply
  48. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:49 pm

    Mihaela, multumesc! Trebuie sa faci si tu :)

    Reply
  49. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:49 pm

    buburuza, multumesc mult! :*

    Reply
  50. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:50 pm

    Gela, multumesc pentru cuvintele frumoase, sunt convinsa ca turta ta a fost cu adevarat speciala! Pup

    Reply
  51. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:50 pm

    Oana, am avut si eu rabdare intr-o zi…poate mai prind ziua aia pe la anul :)Pup

    Reply
  52. Paula Gafitescu says

    December 15, 2012 at 9:51 pm

    Claudia, facem tot posibilul ca Mosul sa fie multumit :)

    Reply
  53. Madalina Roman says

    December 24, 2015 at 8:10 am

    Eu am 2 intrebari, pentru ca vreau sa fac azi. Azi = Ajun :).
    1. Musai sa las aluatul 2-3 zile la frigider??? Nu-l pot face azi si tot azi sa coc turta? Influenteaza?
    2. Cate bucati au iesit din cantitatile astea?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 24, 2015 at 12:46 pm

      Buna Madalina!
      1. Aluatul trebuie sa stea cateva ore la frigider pentru a se intari. 2-3 zile e maximul de timp cat poate sa stea la frigider. Asta in caz ca vrei sa-l faci in avans.
      2. Nu mai tin minte, dar ies destul de multe. Ajung si la o familie mare 😀

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316