• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat dulce / Cozonac cu nuca

Aluat dulce

Cozonac cu nuca

Mereu prezent pe masa noastra in zile de sarbatoare, mereu savurat cu placere de toti ai casei, traditional si totusi mereu la moda. Asa vad eu cozonacul, si mereu ma fascineaza mirosul lui proaspat scos din cuptor. Cel cu nuca este favoritul nostru, iar reteta imbina o parte din sfaturile mamei mele, dar si tehnica pe care am preluat-o de la Laura si care m-a determinat sa-l fac.Β Β Reteta de cozonac cu nuca….
Cozonac cu nuca_1

Asadar, ne inarmam cu forte proaspete (e nevoie de ele neaparat), cu un vas incapator si urmatoarele ingrediente:

Maia
100 gr faina
100 ml lapte gras
25 gr drojdie proaspata

Aluat
1 kg faina
4 linguri zahar
1 lingura miere
~300 ml lapte
1 lingurita zahar vanilat
4 galbenusuri
4 linguri smantana
1 lingura ulei
1 ou intreg
1 lingurita plina cu varf de sare

Umplutura
600 gr nuca macinata
200Β  ml lapte
3 linguri cacao
1 lingura miere
180 gr zahar
2 lingurite esenta de rom

 

Incepem cu maiaua. Laptele caldut (nu fierbinte) se amesteca cu faina si drojdia maruntita.
Se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer. Cuptorul incalzit foarte putin este cel mai potrivit loc, pot sa confirm! Se lasa in jur de 45 de minute, eu am lasat-o doar o jumatate de ora pentru ca ma grabeam, si a fost bine si asa :)

Pentru aluat vom avea ceva mai mult de munca. Cernem faina intr-un castron, si facem o adancitura.
Galbenusurile le batem putin cu oul intreg, adaugam smantana, zaharul , mierea si omogenizam.Laptele il incalzim putin.
In adancitura facuta in faina punem maia, apoi amestecul cu galbenusuri si laptele. Incepem sa framantam aluatul pana obtinem o compozitie cat de cat omogena. Adaugam sarea si mai framantam pana se omogenizeaza bine. La sfarsit adaugam uleiul si mai framantam putin pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Daca aluatul este prea lipicios se mai adauga cate o lingura de faina.

Operatiunea de framantare nu este usoara, iar pentru a obtine un aluat bun este bine sa se framante cat mai mult. Eu am rezistat eroic o jumatate de ora, si a iesit un aluat extrem de elastic si usor de lucrat, dar cine vrea poate sa-l framante si mai mult πŸ˜€
Acoperim aluatul cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucatarie, si il lasam la dospit pentru o ora, la loc caldut, adica din nou la cuptor in cazul meu.
Un alt aspect important pentru un aluat reusit este ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci scoase din frigider cu aproximativ 2 ore inainte de folosire.

In timp ce aluatul dospeste ne ocupam de umplutura, partea cea mai buna a cozonacului pentru mine πŸ˜›
Nuca macinata se amesteca cu zaharul si cacaoa. Laptele impreuna cu mierea se incalzesc la foc mic, se amesteca bine pana se dizolva mierea, apoi se pune treptat peste nuca si se amesteca incontinuu. La sfarsit se pune esenta de rom, si din nou amestecam bine pana se omogenizeaza aromele. Compozitia nu trebuie sa fie lichida, ci bine legata.

Dupa o ora, aluatul se pune pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta putin pentru a se scoate aerul, atat doar, iar apoi se imparte in patru. Fiecare bucata se intinde bine si se unge cu 1/4 din crema.
Bucatile de aluat se ruleaza strans, si se impletesc doua cate doua, unindu-se bine la capete.

Se pregatesc doua tavi de cozonac, se ung cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt, si se pun cozonacii in ele cu delicatete. Se aranjeaza cat mai frumos posibil πŸ˜›
Se ung cu albus batut si se mai lasa la dospit inca o ora, pana ce cozonacul depaseste putin marginea tavii

Cuptorul se incalzeste bine la 190 grade. Dupa ce cozonacii au terminat de crescut, iar cuptorul este cald, se introduc la cuptor. Dupa 10 minute micsorati temperatura la 180 de grade si mai lasati cozonacii 30-35 de minute, pana sunt rumeniti frumos.

Asa aratau cozonacii mei proaspat scosi din cuptor. Bine crescuti, nu?

Cozonac cu nuca_0082

Se lasa 10 minute in tava, sa se racoreasca putin, apoi se scot pe gratar, iar voi va trebui sa aveti rabdare sa se raceasca complet pentru a putea gusta din minunatia asta πŸ˜›
Cu cat asteptarea e mai lunga, cu atat mai mare e placerea! :)
Tot familionul a fost incantat de isprava mea, si acum fiindca se apropie o sarbatoare importanta, cu siguranta va trebui sa repet aceasta minunatie. Enjoy!

Cozonac cu nuca_0133

 


9 Comments

« Tort de clatite cu ciocolata amaretto
Prajitura cu foi si crema de lapte »

Comments

  1. Vio says

    May 30, 2012 at 6:28 am

    ce buna ar fi acuma o felie de cozonac ca al tau, esti o bucatareasa priceputa

    Reply
  2. ana says

    May 30, 2012 at 6:32 am

    ce frumosi sunt si ce buni cred ca sunt, am sa incerc si eu
    felicitari Poliana!

    Reply
  3. Poliana says

    May 30, 2012 at 9:03 am

    Va multumesc pentru aprecieri! πŸ˜‰

    Reply
  4. DiaMar-bucataria galbena says

    May 30, 2012 at 11:17 am

    Eu te cred pe cuvant cand spui ca sunt buni,dar tot vreau sa gust,asa ca servesc o feliuta.
    Te pup!

    Reply
  5. Poliana says

    May 30, 2012 at 6:46 pm

    Mihaela, multumesc pentru incredere, acum ca ai servit feliuta sper ca te-ai si convins! Pup

    Reply
  6. Simona says

    June 4, 2012 at 6:28 pm

    O frumusete de cozonac!!! Am furat o feliuta… :)
    Pupici

    Reply
  7. Poliana says

    June 5, 2012 at 6:14 am

    Simona, poti fura si mai multe! πŸ˜› Pupici!

    Reply
  8. Carol says

    December 22, 2012 at 4:37 am

    Am sa incerc si eu reteta ta. Sper sa imi iasa la fel de grozavi ca si si tai. Craciun fericit!

    Reply

Trackbacks

  1. Cozonac cu nuca – specialitatea Cofetariei Trandafirul din Targu Mures - SCnet News says:
    December 18, 2015 at 9:32 am

    […] Sursa photo:Β www.enjoy-dessert.com […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316