Ruladele sunt deserturi usor de facut si usor de combinat. Imi place sa ma joc cu aromele si cu decorul cand vine vorba de o rulada dulce si buna. Azi va aduc o reteta grozava de rulada cu caramel si cafea. Mai exact o rulada cu blat delicat de cacao, o crema de caramel dulce si densa iar in final un mousse aerat si plin de arome. De cafea. Si de vanilie. Si o pulbere fina de cacao si cafea macinata, care sa imbrace aceasta rulada grozava.
Decorul nu este sofisticat. Ar fi putut fi boabe de cafea trase in ciocolata. Dar nu au fost. In schimb am folosit migdale trase in ciocolata, stiind ca negresit vor ajunge pe mana copiilor. Iar rulada a fost foarte buna si fara ele, extrem de buna. Enjoy!
Ingrediente
Rulada
4 oua
1 praf sare
4 linguri zahar
3 linguri faina
2 linguri cacao
2 linguri unt topit
Mousse de cafea
100 ml cafea tare
200 gr zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
200 gr crema de branza
400 ml smantana pentru frisca
4 foi gelatina
Crema caramel
100 gr zahar
1 praf sare
50 gr smantana dulce
100 gr unt
Decor
2 linguri cacao
o lingurita cafea macinata
migdale/boabe de cafea trase in ciocolata
banuti de ciocolata
Preparare
Blat.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de dimensiuni 30/40cm.
Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul. Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu cacaoa.
Adaugam untul topit in fir subtire si mai amestecam putin. Oprim mixerul si incorporam ingredientele uscate cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum.
Turnam compozitia in tava si nivelam. Dam tava la cuptor. Coacem blatul timp de 14-15 de minute, apoi il scoatem pe un gratar. Dupa 2-3 minute rasturnam blatul pe hartie de copt. Il rulam cu tot cu hartie de copt si il lasam la racit.
Crema caramel.
Punem zaharul intr-o cratita mica, pe foc mediu. Lasam sa se caramelizeze. Cand devine auriu adaugam smantana si amestecam energic. Incorporam si untul si mai lasam putin pe foc pana la omogenizare. Adaugam sarea, amestecam. Lasam la racit.
Cand crema caramel devine ferma o putem folosi. Desfacem cu grija rulada. Intindem crema de caramel pe o suprafata cat mai mare. Rulam inapoi si dam la rece.
Mousse de cafea.
Pregatim o cafea tare si masuram 100 de ml. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. O lasam 5 minute pentru a se hidrata. O adaugam peste cafea si amestecam bine. Punem zaharul si amestecam din nou. Incorporam usor crema de branza. Dam amestecul la rece. Cand va capata consistenta unei creme va fi bun de folosit.
Smantana pentru frisca o batem bine impreuna cu o lingurita de zahar vanilat. Cand obtinem o frisca bat ne oprim si o incorporam in crema de cafea cu miscari usoare, de jos in sus.
Asamblare
Pregatim o tava de chec/cozonac, lunga de 30cm. Ungem tava cu putin ulei apoi o tapetam cu folie alimentara. Intindem bine folia sa nu aiba cute. Umplem tava pana la jumatate cu mousse de cafea. Peste acest strat punem cu grija rulada. Apasam usor pentru ca aceasta sa se scufunde in crema. Acoperim rulada cu mousse de cafea, daca a mai ramas. Punem pe deasupra folie alimentara si dam la rece pentru 3-4 ore.
Rasturnam prajitura pe o tava mare, intinsa. Amestercam doua linguri cacao cu o lingurita cafea macinata. Pudram din abundenta prajitura. O imbracam intr-un voal maro. Ornam rulada cu boabe de cafea sau migdale glazurate. Punem pe langa ele si banuti de ciocolata, home-made. Servim cu pofta. Sa va fie de bine!
Buna,îmi poți spune te rog ce tip de crema de brânza folosești ?Multumesc!
Buna Claudia. Folosesc crema de branza Exquisa sau Philadelphia.
Mulțumesc !Bine ca am fost inspirata si am luat Philadelphia :)azi am sa o fac,sper sa fie la fel de buna dupa cum arata?